Leder

Aftenposten mener: Et angrep på Frankrikes viktigste verdier

  • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.
En alvorstynget president François Hollande forlater Elysée-palasset etter et krisemøte fredag.

Feiringen av nasjonaldagen 14. juli er en del av limet som binder Frankrike sammen. Det vet de som vil skape frykt, avmakt og splittelse.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Ideene om frihet, likhet og brorskap mellom menneskene var en gang revolusjonære. De har ikke alltid vært pusset skinnende blanke, men de har bevart sin kraft som et mål for hva et godt samfunn skal være.

De står også som en provokasjon for mennesker med sinn som er formørket av religiøs og politisk fanatisme. Nok en gang har terrorismen vist sitt sanne ansikt.

Sorg og medfølelse

Mennesker over hele verden føler med dem som har mistet noen av sine kjære. Mange av de drepte er barn.

Ofrene var på strandpromenaden i Nice for å se fyrverkeri og delta i det som tradisjonelt er en stor folkefest. På et vis har også noe annet avgått ved døden: I hver terroraksjon dør litt av tilliten som gjør et samfunn til nettopp dét - et fellesskap mellom mennesker.

  • Han fryktet terror ved stranden: Terrorekspert droppet Nice-ferie på grunn av sikkerhet

Frankrike har nettopp arrangert et Europa-mesterskap i fotball uten en gjentagelse av terroren som krevde 130 menneskeliv i november i fjor. Oppbudet av politi og sikkerhetsvakter var formidabelt.

Et ubehagelig spørsmål

Beredskapen i Nice var ikke like vanntett. Men man må også kunne spørre: Skal det aldri mer bli mulig å senke skuldrene?

President François Hollande har forlenget unntakstilstanden i Frankrike med ytterligere tre måneder. Avgjørelsen er riktig og nødvendig i lys av forholdene. Myndighetene bør ha vide fullmakter til å gripe inn i miljøer der terror planlegges.

Unntaket blir regelen

Når den nyeste forlengelsen utløper, kommer unntakstilstanden til å ha vart i nesten ett år. Det som skulle være et midlertidig tiltak i en akutt krise, er nesten umerkelig blitt den nye normaltilstanden. Det kan vise seg å bli en av terrorens viktigste konsekvenser.

Frankrike er blitt rammet av flere alvorlige terrorhandlinger i Hollandes tid som president. Han er i besittelse av en menneskelighet som gjør at han virker troverdig når han uttrykker nasjonens dype sorg.

Må vise varsomhet

Men som politiker har Hollande mange svake punkter. Han bør vokte seg for å misbruke terroren i et politisk spill foran neste års presidentvalg. Det kan fort virke konfliktskjerpende.

Det er også nødvendig å stille spørsmål ved sider av Frankrikes terrorberedskap. Svake punkter må avdekkes og rettes opp. Det er også det beste middelet for å hindre at det sprer seg en lammende følelse av maktesløshet.

Les mer om

  1. Frankrike
  2. Europa