Leder

Aftenposten mener: EU må presse Tyrkia i demokratisk retning

  • Aftenposten Redaksjon
Bakgrunnen for Angela Merkels sjarmoffensiv overfor Tyrkia er håpet om å få flyktningstrømmen under kontroll. Her med president Erdogan.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

EU skifter fokus i flyktningkrisen. Etter lange og bitre krangler om hvordan asylsøkerne skal fordeles EU-landene i mellom, rettes søkelyset nå mot Tyrkia.

I forrige uke stilte EU-toppene seg bak en plan om å gi Tyrkia opp til tre milliarder euro for å bedre forholdene for to millioner syriske flyktningene som oppholder seg der. I helgen fulgte Tysklands forbundskansler Angela Merkel opp initiativet ved selv å dra til Ankara og Istanbul.

Viktigst å få kontroll over tilstrømningen

Sjarmoffensiven overfor Tyrkia kommer i kjølvannet av holdningsendringer i vesteuropeisk opinion, fremfor alt i Tyskland. Kritikken mot Merkel og hennes åpne dørs politikk vokser, også fra hennes politiske allierte. Å få kontroll over tilstrømningen står aller øverst på dagsordenen.

En kraftig opptrapping av hjelp i nærområdene er riktig, uavhengig av stemningsskifter i Europa. Det er der hjelpen når flest. Repatriering blir enklere når krigen i Syria en gang tar slutt. Færre velger den livsfarlige båtturen over Middelhavet.

Europa kan ikke betale seg ut av krisen

Men det er en illusjon å tro at Europa kan betale seg ut av en flyktningkrise som har blitt en gedigen politisk utfordring for hele kontinentet.

Det har allerede kommet langt flere asylsøkere enn EU-landene er blitt enige om å fordele. Strømmen via Tyrkia vil i beste fall bremse, den stanser ikke.

Prisen for at Europa under hele Syria-krisen har gjort for lite for sent, er at det nå må gjøres flere store ting samtidig: Mer hjelp i nærområdene, etablering av EU-finansierte mottakssentre i Sør-Europa, kontroll av yttergrensene og styrking av returordninger for dem uten beskyttelsesbehov.

Et krevende samarbeid med Tyrkia

Samarbeidet med Tyrkia er nødvendig, men krevende. I tillegg til penger vil tyrkerne ha visumfrihet for egne borgere og fortgang i samtalene om EU-medlemskap som har ligget i dødvannet i mange år.

I Brussel blir det understreket at EU ikke vil fire på kravene om at Tyrkia må overholde menneskerettighetene som er under press under president Recep Erdogans stadig mer autoritære styre.

Interessert i utviklingen i Tyrkia? Tyrkias verste terrorangrep skjerper motsetningene i landet. Les kommenaren:

Les også

"Det verste scenariet er at et splittet Tyrkia suges inn i det religiøse og politiske kaoset i Syria og Irak."

Men Erdogan har gode kort på hånden når EU nå bønnfaller Tyrkia om å gjøre mer for å få flyktningene til å bli, og han vet det selv. Stabilitet i Europas nærområder er blitt EUs aller viktigste mål. Det må ikke innebære at EU oppgir sitt press for en mer demokratisk utvikling i Tyrkia.

Les også:

Les også

  1. EU-landene stiller seg bak Tyrkia-plan

  2. Derfor har du ikke hørt noe mer om «Tyrkias største terror-angrep»

  3. «Morderstat!»

Les mer om

  1. Ledelse
  2. Tyrkia
  3. Flyktninger