Leder

Farlig opptrapping mellom Tyrkia og kurderne

  • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorgruppe. Gruppen Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.

Tyrkias hovedstad ble onsdag kved rammet av et terrorangrep som drepte 28 og skadet 61 mennesker. Angrepet rammet en militærbuss som ventet på grønt lys i nærheten av militærets hovedkvarter og Tyrkias nasjonalforsamling. Tyrkiske myndigheter mener den kurdiske YPG-militsen i Syria står bak. Foto: AP Photo

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan fremstår som stadig viktigere for USA og EU, samtidig som han blir vanskeligere å samarbeide med for hver dag som går.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Denne uken har stått i terrorens tegn i Tyrkia. To forferdelige terrorangrep tok livet av over 30 mennesker og skadet enda flere.

Tyrkias myndigheter hevder at den kurdiske YPG-militsen i Syria sto bak angrepet på onsdag, og at den kurdiske opprørsgruppen PKK i Tyrkia sto bak angrepet på torsdag.

Begge gruppene avviser at de står bak angrepene.

NYHETSSAK:

Les også

Tyrkia anklager USA-støttet kurdisk milits for terror - presser USA til å velge side

Tyrkia har likevel gjennomført luftangrep mot PKK-leirer i Nord-Irak og skutt mot YPG-militsen inne i Syria. Sistnevnte har vist seg svært effektiv i kampen mot Den islamske stat (IS).

Sammensatt konflikt

Konflikten mellom Tyrkia og kurderne gjør Syria-krigen enda mer komplisert. I utgangspunktet har den kurdiske YPG-militsen i Syria og Tyrkia samme fiende.

Offisielt kjemper de begge mot IS, men det er omstridt hvor involvert Tyrkia egentlig er i denne krigen. Kurderne og Tyrkia har en lang historie med konflikt bak seg, og Erdogan beskyldes for å bruke krigen mot IS som et skalkeskjul for å bombe kurderne i Syria.

Forskjellig syn på Assad

YPG kjemper ikke mot den syriske presidenten Bashar al-Assad, men Tyrkia står fast på at det ikke finnes noen løsning for Syria der Assad blir sittende med makten. Assad støttes igjen av Russland og Iran.

Forholdet mellom Russland og Tyrkia er på et lavpunkt etter at et russisk jagerfly ble skutt ned av tyrkiske myndigheter.

Interessert i mer om det dårlige forholdet mellom disse to statene? Da anbefaler vi denne fra vår Midtøsten-korrespondent:

Les også

- Det er farlig. Enhver ulykke kan føre til eskalering

Det er derimot et ganske godt forhold mellom Russland og kurderne, og russerne ønsker at kurderne skal få en større plass i fredsforhandlingene.

Tyrkias dagsorden

Tyrkia er et nøkkelland for USA og andre vestlige land, både i krigen mot IS og i arbeidet for å få på plass en løsning av flyktningkrisen. Samtidig fremstår Erdogan som en svært vanskelig samarbeidspartner.

Menneskerettighetsforholdene innad i Tyrkia er under enhver kritikk, og det blir stadig mer klart at den tyrkiske presidenten har en egen dagsorden – kampen mot kurderne.

Aftenpostens korrespondent er nektet arbeidstillatelse i Tyrkia. Les Harald Stanghelle om saken:

Les også

Er vi så desperate at øynene lukkes for Tyrkias udemokratiske vei? | Harald Stanghelle

Hittil har kurderne til dels havnet under radaren, men i løpet av de siste ukene har YPG-militsen, ved hjelp av russiske bomber, hatt militær fremgang. Gruppen, som Tyrkia mener er en terrororganisasjon, har nå kontroll over et mye større territorium enn tidligere.

For Tyrkia er mer makt til kurderne den største trusselen i Syria-krigen. Den tyrkiske presidenten er svært urolig over utviklingen de siste ukene.

Det er et dårlig utgangspunkt for å ta gode beslutninger.

Må tas på alvor

Krigen mellom Tyrkia og kurderne blir stadig mer synlig og dramatisk. USA har samarbeid med begge parter. NATO og EU har direktelinje inn til Erdogan. Dette er tiden for å bruke disse kanalene til å mane til ro og overveide beslutninger hos begge parter. For å sitere FNs generalsekretær Ban Ki-moon: En ytterligere opptrapping av vold og trusler nå truer fredsprosessen og håpet om en politisk løsning i Syria.

Konflikten mellom kurderne og tyrkiske myndigheter er i ferd med å destabilisere Tyrkia.

Resultatet kan bli en dramatisk forverring for hele regionen.

Interessert i flere ledere fra Aftenposten? Her er et utvalg:

Les også

  1. Aftenposten mener: Nei til private borgervernsgrupper

  2. «Norge må følge utviklingen i nord med falkeblikk»

  3. Aftenposten mener: Skjør optimisme om Syria

  4. Norges doble utfordring

  5. Aftenposten mener: Lite gjennomtenkte parkeringsregler i Oslo

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Ledelse