Leder

Aftenposten mener: Teknokratregjering er et nederlag for demokratiet

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

President Sergio Mattarella nektet å godkjenne en finansminister som er mot Italias bruk av euro som valuta. Foto: Fabio Frustaci / TT NYHETSBYRÅN

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Regjeringskrisen i Roma er blitt formidabel. Tolv uker etter valget ble høyrepartiet Lega og populistene i Femstjernersbevegelsen (M5S) endelig enige om å danne en regjering som kunne ha fått flertall i parlamentet.

Så røk prosjektet likevel. Landets president, Sergio Mattarella, nektet å godkjenne den foreslåtte finansministeren, Paulo Savona. Dermed ga Giuseppe Conte, den påtenkte statsministeren, opp.

Italias grunnlov sier at presidenten må godkjenne en foreslått regjering før den kan søke støtte i parlamentet. President Mattarella kunne altså ikke godta euromotstanderen Savona som finansminister. Mattarella ville ikke åpne for en prosess som tar Italia ut av eurosamarbeidet.

Presidenten er valgt av parlamentet og bruker makten grunnloven gir ham. Mattarella har ikke samvittighet til å bidra til en utvikling han mener er til skade for Italia, men selvsagt er hans inngripen kontroversiell.

M5S og Lega argumenterte mot eurosamarbeidet i valgkampen. Sammen med Legas alliansepartnere vant de flertall i valget. De har vunnet retten til å prøve å gjennomføre sitt program. Presidenten, som ikke har et direkte folkevalgt mandat, nekter dem å gjøre det.

Teknokratregjering på gang

Det hjelper selvsagt ikke på stemningen at Mattarella er sosialdemokrat og ble valgt av det forrige parlamentet.

Nå truer Luigi Di Maio, leder av M5S, med å prøve å få presidenten kastet, noe som i Italia er komplisert og tidkrevende.

Mattarella setter på sin side i gang prosessen med å få valgt en teknokratregjering, sammensatt av mer eller mindre uavhengige eksperter, som kan styre Italia inntil den politiske situasjonen er avklart.

Italia har hatt slike regjeringer før. De kan være bra for landet, men er åpenbart ikke bra for demokratiet.

Les også

Giuseppe Conte gir opp forsøket på å bli statsminister i Italia

Nyvalg løser neppe krisen

Det nærliggende svaret på krisen er å skrive ut nyvalg, noe som er mulig i Italia, men et slikt vil ikke kunne finne sted før tidligst i oktober. Dessuten tyder meningsmålingene ikke på at velgerne vil løse problemet ved å skaffe et flertall som president Mattarella kan godta.

Mye ved Italia er vanskelig å forstå, men ikke dette: Velgere i opprør roer seg ikke ved at systemet nekter dem å velge hvem de vil til å ha makten.

Italia er et stort land i EU, og ustabiliteten rammer det europeiske samarbeidet. Eurokursen styrket seg umiddelbart da forsøket på å danne regjering brøt sammen, men fortsatt politisk kaos har heller ingen god virkning. Dessverre er det vanskelig å se hva løsningen på krisen kan være.

Les mer om

  1. Aftenposten mener
  2. Leder
  3. Italia
  4. Euro
  5. Demokrati