Leder

Aftenposten mener: Kulturdepartementet bør snakke med Hagen

 • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.

Stein Erik Hagen i Nasjonalgalleriet. At Statsbyggs rapport konkluderer med at Nasjonalgalleriet skal overtas av Universitetet i Oslo og ikke være en del av Nasjonalmuseet, har gjort Hagen usikker på om han vil la museet disponere sin store kunstsamling likevel. Stenersen, Tor

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

I VÅR INNGIKK Nasjonalmuseet en samarbeidsavtale med Canica, Stein Erik Hagens investeringsselskap som eier kunsten hans. Planen har vært at Nasjonalmuseet skal få disponere samlingen i lang tid fremover.

TIL GJENGJELD vil Hagen at verkene skal vises for publikum. Mandag meldte NRK at avtalen hadde gått i vasken på grunn av usikkerhet om nettopp dette. Riktig så langt var det ikke kommet, men den henger tydeligvis i en tynn tråd. Etter at en rapport fra Statsbygg har konkludert med at Universitetet i Oslo bør overta Nasjonalgalleriets bygning når Nasjonalmuseet flytter til Vestbanen, tviler Hagen på om det blir plass til hans samling. – Jeg låner ikke ut kunst for at den skal settes i kjelleren, sier han til Aftenposten.

Tilgang til Hagens kunstverker er utvilsomt av stor verdi for Nasjonalmuseet og det kunstinteresserte publikum, slik også museets direktør Audun Eckhoff har uttrykt. Et uttalt mål for utvalget av verker til Hagens samling har nettopp vært å fylle hullene hos Nasjonalgalleriet, særlig innenfor det 20. århundret.

Hele Nasjonalmuseets innkjøpsbudsjett var i 2015 på syv millioner kroner. Til sammenligning kjøpte den private Sparebankstiftelsen kunst for 180 millioner kroner. Også de har som formål å bidra med verker offentlige museer mangler. Canica-samlingen er verdsatt til en milliard kroner og inkluderer blant verk fra Asger Jorn, Emil Nolde og verdens største kolleksjon av Robert Mapplethorpes fotografier. Herfra kom mange av bildene til Munchmuseets utstilling «Munch + Mapplethorpe». Private samleres bidrag er uunnværlige for norske kunstmuseer, og det er til glede for alle at så mange som mulig får tilgang også til disse skattene.

AT HAGEN NÅ ser ut til å gjøre bruken av Nasjonalgalleriet til en betingelse for å la Nasjonalmuseet disponere samlingen hans, kompliserer saken. Hagen er også den største sponsoren til det nye museet på Vestbanen. Her er det duket for adskillig politisk krøll dersom det ikke tas tydelig grep om prosessen videre.

Samtidig er Hagens behov om å kunne stole på at kunsten hans vil bli vist både forståelig og rimelig. Direktør Audun Eckhoff ved Nasjonalmuseet har fått kritikk for å være en passiv leder, og nylig ble det også debatt om måten hans åremålsstilling ble utlyst på. Regjeringen har vært opptatt av at det er godt for kulturlivet med økt samarbeid mellom det private og det offentlige. Nå bør Kulturdepartementet ta direkte kontakt med Hagen for å sikre at denne muligheten blir benyttet til det beste.

At Hagen nå ser ut til å gjøre bruken av Nasjonalgalleriet til en betingelse for å la Nasjonalmuseet disponere samlingen, kompliserer saken.

 • Stein Erik Hagen: Låner ikke ut kunst hvis det ikke er god nok visningsplass
 • Stillingen som direktør for Nasjonalmuseet utlyst av «prinsipielle årsaker»
 • Dette ble Nasjonalmuseet og Stein Erik Hagen enige om i april

Les mer om

 1. Nasjonalmuseet
 2. Statsbygg
 3. Oslo

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Stein Erik Hagen: - Jeg låner ikke ut kunst for at den skal settes i kjelleren

 2. KULTUR

  Arkitekt Fredrik Torp om Nasjonalgalleriet-striden: En hån mot Kultur-Norge

 3. KRONIKK

  Går hardt ut mot Kulturdepartementet og Nasjonalmuseet: Er i ferd med å gjøre oss til en fattigere kulturnasjon

 4. KULTUR

  Frykter at Norges største private kunstsamling går til utlandet

 5. KRONIKK

  Spillet om Nasjonalgalleriet | Ulf Grønvold

 6. KULTUR

  Stein Erik Hagen avviser at han driver politisk press for å redde Nasjonalgalleriet