Leder

Aftenposten mener: Russland spiller en viktig rolle

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er en sentral aktør i verdenspolitikken.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Russland er sterkt og svakt på samme tid. Svakt fordi landet er verdens største i areal, med grense til en rekke land som skaper ulike slags problemer. Russland er tynt befolket, har svak økonomi og store sosiale problemer. Samlet sett er den militære slagkraften liten sammenlignet med Vestens, tross flere år med betydelig opprusting.

Russland er derimot sterkt ved at landets atomvåpenarsenal er blant verdens to største, jevnbyrdig med USAs. De væpnede styrkene har en høyere grad av mobilisering enn nabolandenes, den europeiske delen av NATO inkludert. Russland er vetomakt i FN og fører en aktiv utenrikspolitikk.

Siden autoritære Vladimir Putin i løpet av 18 år har samlet all makt i sine hender, er det også lett å være aktiv.

Russisk suksess i Syria

Russerne har hatt utenrikspolitiske suksesser i den senere tid. Den tydeligste viser seg i Syria, der Putin og hans folk forsto situasjonen bedre enn USA og andre. Sammen med Iran har Russland trolig sikret makten for sin allierte, Syrias diktator Bashar al-Assad, i overskuelig fremtid. Russerne er godt plassert for å sette premisser i en fredsprosess.

Siden Donald Trump styrer USA, fremstår president Vladimir Putin og hans utenriksminister Sergej Lavrov også fort som fornuftige stemmer i diskusjoner om internasjonale konflikter.

Lavrov scoret poenger

På sin store pressekonferanse ved inngangen til det nye året scoret Lavrov et dobbelt poeng da han advarte mot Trumps verbale angrep på Iran-avtalen.

Så lenge Iran holder seg til avtalen, sa han, får det dramatiske konsekvenser om andre bryter den. Det handler ikke bare om Iran og landets ønske om å utvikle atomvåpen, fremholdt Lavrov, for hvorfor skal Nord-Koreas diktator Kim Jong-un inngå en lignende avtale hvis han ser at den er så lite verdt?

Mange trodde at valget av Trump ville føre til et bedre forhold mellom USA og Russland. Så langt har snarere det motsatte skjedd, mest på grunn av den russiske innblandingen i det amerikanske valget.

Multipolar verden

Dette er Russlands største utenrikspolitiske utfordring, både globalt og i nærområdene. USAs beslutning om å hjelpe Ukraina med defensive våpen kan skape en ny dynamikk i konflikten om den østlige delen av landet, som styres av russiskstøttede opprørere.

Hva Iran, Nord-Korea og andre globale problemer angår, må Russland erkjenne at USA og Kina er sterkere aktører. Men, som Sergej Lavrov påpekte, verden er blitt multipolar. Ingen makt regjerer alene, og konflikten i Syria viser at også Russland kan spille en rolle.

Les mer om

  1. Aftenposten mener
  2. Leder
  3. Russland
  4. USA
  5. Syria
  6. Nord-Korea