Leder

Fremskrittspartiets hamskifte

 • Aftenposten Redaksjon

Partileder Siv Jensen omfavner Terje Søviknes som er tilbake i Frps sentralstyre. Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det er ingen tvil om at det var et samlet og enig parti som avviklet sitt landsmøte.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

ET SAMLET parti, god stemning og et landsmøte hun var «veldig godt fornøyd med», ble Siv Jensens naturlige stikkord da hun oppsummerte Frp-helgen på Gardermoen.

Hun har sine ord i behold. På forhånd varslet partiledelsen både stolthet og utålmodighet. På selve landsmøtet ble det adskillig mer stolthet enn det ble utålmodighet. Mange utenfor Fremskrittspartiet har nok lett for å glemme at svært mange av partiets tillitsvalgte i år etter år har følt seg satt utenfor det gode politiske selskap. Partiet har ofte spilt en underdogs rolle i norsk politikk. Da er det lett å overse hvor stor gleden er over endelig å være i regjering.

Dette preget da også dette første landsmøte som regjeringsparti.

Stemningen, retorikken og vedtakene bar preg av at dette var et landsmøte i et parti med regjeringsmakt. Her var det få absolutte krav om dyre reformer og rekordrask gjennomføring. Snarere lot landsmøtet seg overbevise av et av de mye mantra som Siv Jensen nå hamrer inn: Ting tar tid. Eller som hun sa det i sin oppsummering etter at møtet var hevet: «Det er realistiske forventninger til hva vi kan få til for hver uke.»

Dette er helt nye toner fra Fremskrittspartiet og andre partiledere kan nok nå nikke et gjenkjennende «velkommen etter».

DET AVGJØRENDE er om denne helgens partiidyll vil vare. «Politikernes verste fiende er ens egne uttalelser,» sa Carl I. Hagen i et intervju med Aftenposten lørdag. Og ingen har formulert sterkere samfunnskritikk, mer urealistiske krav og større gjennomføringsutålmodighet enn nettopp Fremskrittspartiet. Nå møter man seg selv i døren, men så langt har de vært dyktige til å nikke gjenkjennende til seg selv.

Dette hamskiftet får imidlertid interessante konsekvenser:

For fire år siden tapte Os-ordfører Terje Søviknes kampen mot Bård Hoksrud om en plass i sentralstyret. Hovedgrunnen var at Søviknes i sin hjemkommune hadde gått inn for bompengefinansiering for å få bygget en viktig vei. Hoksrud tordnet mot slikt, og stilte som garantist for et nærmest evigvarende Frp-nei til bompenger. I GÅR BLE Terje Søviknes valgt inn i Frps sentralstyre, mens Bård Hoksrud sitter som statssekretær i Samferdselsdepartementet og ser ut til å trives utmerket med å fronte den ene bompengeløsning etter den andre.

For også slik lar forskjellen på opposisjon og posisjon seg illustrere.

Det er ingen tvil om at det var et samlet og enig parti som i helgen avviklet sitt landsmøte. Det likevel grunn til å minne om at det bare er et drøyt halvår siden partiet fikk regjeringsansvar. For det er vel verdt å merke seg at i landsmøtekorridorene snakket mange om at 2015-budsjettet må ha tydelig Frp-avtrykk. Noen snakket til og med om at man etter kommunevalget må vurdere om det er verdt å betale ansvarlighetens pris hvis velgerne ved kommunevalget ikke vil være med på ferden.

Men slikt er lenge til. Denne helgen var det mye glede og stolthet å spore blant Fremskrittspartiet viktigste tillitsvalgte. Men det er ikke så vanskelig å merke en slags udefinerbar uro for hvor fremtiden vil føre partiet. Ikke så merkelig, kanskje: Etter 41 år som et innbarket opposisjonsparti brytes det nytt land i en ny rolle.

Les mer om

 1. Ledelse

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Frp-Dale sier nei til kampvotering om sentralstyreplass

 2. POLITIKK

  Anundsen ferdig i Frps sentralstyre

 3. DEBATT

  «Det tok Søviknes 15 år å reise seg etter en sexskandale. I dag ville han neppe brukt mer enn en liten uke.»

 4. POLITIKK

  Dette blir trolig Regjeringens nye statsråder: En klimaskeptiker og en tidligere skandalepolitiker som ble suksessordfører

 5. POLITIKK

  Murring i Frp mot vraking av Jon Georg Dale

 6. POLITIKK

  Disse kan overta når Siv Jensen gir seg som Frp-leder