Leder

Uakseptabelt

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Fremskrittspartiet vil avvikle asylinstituttet, skal vi tro partiets innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen.

Asylinstituttet har utspilt sin rolle, fremholdt han overfor Vårt Land rett før helgen.

I alt 4648 personer har søkt asyl i Norge hittil i år, viser en fersk oversikt fra Utlendingsdirektoratet. Antallet har holdt seg stabilt de to siste årene, og det er betydelig lavere enn i 2009.

Selvsagt byr asylsøknadene på utfordringer. Det kan være krevende å finne ut om søkeren har det reelle behov for beskyttelse som asylinstituttet skal gi. En del asylsøkere driver med narkohandel eller begår annen kriminalitet.

Men dette er håndterbare utfordringer for det norske samfunn. Å løse disse problemene ved å avvikle hele asylinstituttet er et uakseptabelt forslag, som ville betydd at Norge vender ryggen til grunnleggende humanitære og menneskerettslige forpliktelser. Vi må heller hjelpe mennesker i deres nærområde, mener Amundsen. Det er Fremskrittspartiets standardsvar på nær sagt alle spørsmål i asyl— og flyktningepolitikken.

Hjelp i nærområdene kan absolutt være på sin plass, men slik bistand kan ikke erstatte asylinstituttet og gi samme beskyttelse. Vi betviler at Amundsen tror dette selv.

Kanskje er det mindre viktig for ham hva han faktisk tror. Hensikten er uansett å lefle med nordmenns fremmedskepsis. Amundsen spiller på populistiske strenger av groveste slag med dette utspillet.

Les mer om

 1. Ledelse

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Trenger vi et nytt asylinstitutt?

 2. POLITIKK

  Tross innvandringsstrid: AUF-lederen spår få dissenser i Aps migrasjonsutvalg

 3. POLITIKK

  Aps innvandringsutvalg: Vil sette av 5 milliarder kroner til hjelp i nærområder

 4. DEBATT

  Flyktningdebatten ødelegges når moderate forslag blir møtt med beskyldninger

 5. DEBATT

  Flyktninger – hva er den moralske utfordringen?

 6. NORGE

  NOAS: – Ap legger opp til større usikkerhet og dårligere integrering på ubestemt tid