Aftenposten mener: Tiggeforbud er ingen løsning

Slik så det ut etter at politiet hadde fjernet folk fra en romleir i Ekebergåsen i forrige uke.
Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Hver sommer øker konfliktnivået mellom tilreisende fattige og nordmenn. Mange uttrykker sin frustrasjon over tiggere, både over at de sitter i gatene våre og over hvordan de lever mens de er her.

Torsdag aksjonerte Oslo-politet mot flere steder der romfolk har holdt til. Tilsammen ble 26 fjernet fra to leirer. Deretter kom Rusken-patruljene for å rydde søppel. Politiet mener det er flere tilreisende i år enn i fjor, mens Kirkens Bymisjon ser det som normale sesongsvingninger.

Botanisk hage på Tøyen vurderer å stenge fordi blomsterbed brukes som toaletter og til å grave ned narkotika for salg. Det kom frem i et brev fra Tone Lindheim, direktør ved Naturhistorisk museum, til Oslos ordfører og førstomtalt i VG. Hun kaller situasjonen «betydelige narko- og romfolkproblemer».

Stasjonsmester på Grønland politistasjon, Kåre Stølen, sa til TV2 at «det finnes et ordtak som sier at det ikke nytter å øse en båt som er lekk. Vi må løse problemet med at de er borte en gang for alle og at vi ikke bare overfører det til naboen.»

Det er ikke vanskelig å forstå frustrasjonen. Men fattige europeere, enten de tilhører romfolket eller ikke, kommer til å fortsette å reise til Norge av den enkle grunn at vi er et rikt land. EØS-avtalen og Europas åpne grenser gjelder for alle.

Politi, politikere og vi andre må også klare å skille mellom kriminelle og tiggere. Å behandle - og snakke om - folk som individer er en grunnleggende verdi. Mye av motviljen nordmenn viser mot tiggere skyldes nok at vi ikke lenger er vant til å se fattigdom på nært hold.

Nå argumenterer Høyre igjen for et forbud mot tigging i Oslo. Et slikt forslag får ikke flertall, og godt er det. Tigging er et sosialt problem, og det skal ikke være forbudt å be om hjelp, hverken for nordmenn eller utlendinger. Et tiggeforbud vil heller ikke løse problemet med narkotikasalg som ødelegger slik for Botanisk hage.

Men hvordan skal man da få bukt med forsøplingen av parker og grøntområder fattige tilreisende representerer? - Fremfor å jage oss er det bedre å tilby oss en stor sovesal der vi kan overnatte. Vi kan også betale litt for det, sier rumenske Ion Bolmadar til Aftenposten. Det er et godt forslag.

Oslo kommune ville spare innbyggerne for frustrasjon og kanskje også penger med et tilbud til dem nederst på rangstigen: Overnatting av enkleste sort, med tilgang til toaletter og dusjer.

Kirkens Bymisjon tilbyr seg å delta i å få til et slikt opplegg. Det bør kommunen benytte seg av.