Leder

Utstrakt hånd til Kina

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil forbedre forholdet til Kina, men påpeker at menneskerettighetene er universelle. FOTO: TERJE BENDIKSBY / SCANPIX
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Les også:

VEL ETT ÅR er gått siden Nobels fredspris gikk til den kinesiske forfatter og menneskerettsforkjemper Liu Xiaobo. Liu sitter fortsatt fengslet. Forholdet mellom Norge og Kina er ennå i fryseboksen. Handelen lider. Akademikere og presse, blant dem Aftenposten, utsettes for straffetiltak i form av visumnektelse. Kinesiske myndigheter vil ikke, eller kan ikke, forstå at Nobelkomiteen er fullstendig uavhengig. Den representerer ikke offisiell norsk utenrikspolitikk og skjeler ikke til norske interesser eller til interne politiske forhold i andre land når den velger ut en eller flere prisvinnere.

I en kronikk i Dagens Næringsliv i går gjør utenriksminister Jonas Gahr Støre et nytt forsøk på å forklare dette forholdet. Det samme gjør Nobelkomiteens formann, Thorbjørn Jagland, i en

Les også

En unik uavhengighet

De to har ulikt utgangspunkt og ulikt formål. Støre er prisverdig klar i sin understrekning av at menneskerettighetene er universelle, de kan aldri relativiseres av hensyn til kultur, religion eller for eksempel kommersielle forhold. Det samme gjør Jagland. Men deretter skilles deres veier, nok et bevis på at Nobelkomiteen virkelig er uavhengig.

UTENRIKSMINISTEREN driver politikk. Hans mål er å normalisere forholdet mellom Norge og Kina. Det er i Norges interesse, og det er i Kinas interesse. Ballen ligger nå på Beijings banehalvdel. Vi kan bare vente og se på hvordan svaret blir. Men vi vet at Kina respekterer klar tale, selv om landet er sterkt uenig i det som sies. Gjensidig respekt, selv om det er uenighet, er et viktig prinsipp i internasjonale forbindelser. Det var grunnlaget for det som ble kalt «fredelig sameksistens» under den kalde krigen. Siden da er verdens land blitt enda mer vevet inn i hverandre. Vi lever ikke bare side om side, men med, av og for hverandre. Begrepet ikke-innblanding i indre anliggender er foreldet.

DET HAR IKKE alle forstått. Blant dem er Gerhard Heiberg, representant i Den internasjonale olympiske komité (IOC). I et intervju med DN avslører han at han ikke leser Aftenposten siden han påstår at vi «skriver utelukkende negativt» om Kina. Mer bemerkelsesverdig er det at Heiberg «skjønner godt at Aftenpostens journalist ble nektet visum». Det er selvsagt fortjenstfullt at Heiberg arbeider for normale tilstander mellom Norge og Kina. Det er ikke like fortjenstfullt at det skjer på en slik måte at alle prinsipper feies under teppet. Og det er slett ikke uproblematisk når et IOC-medlem glatt velger å overse det olympiske charters krav om ikke-diskriminering på grunnlag av rase, religion, politikk eller kjønn.

Les også

  1. En unik uavhengighet

  2. Støre-utspill for å bedre forholdet til Kina

Les mer om

  1. Ledelse