Aftenposten mener: Viktig at IS er nedkjempet i Irak og Syria
Hvorfor avler Usbekistan så mange islamistiske terrorister?
Rent militært er «Den islamske staten» (IS) blitt et islamsk nettverk, eller mer presist: Et nettverk av ekstremt voldelige islamister.
Organisasjonen har sett skriften på veggen lenge, men de siste dagene skal dens siste skanser av betydning ha falt.
Fra Syria meldes det at president Bashar al-Assads styrker, med luftstøtte fra Russland, har gjenerobret provinshovedstaden Deir al-Zor, den siste byen IS kontrollerte i landet.
Samtidig kommer meldingene om at Iraks hær, som er støttet av USA, har tatt byen al-Qaim, som var IS’ siste bastion i landet.
Styrker Iraks regjering
Hvis meldingene stemmer, er det såkalte kalifatet til Abu Bakr al-Baghdadi nå en saga blott. Hvor lederen selv holder til, og om han fortsatt er i live, er ikke kjent.
IS’ militære nederlag har en rekke følger. Blant de positive er at det styrker posisjonen til Iraks regjering, som nå kan bruke større ressurser på nødvendig gjenoppbygging av landet.
En negativ konsekvens er at det også styrker stillingen til Syrias brutale diktator, Assad. På den annen side kan IS’ nederlag være et skritt på veien til fred i landet.
- Les også: IS drevet ut av Syria
Ikke lenger noe fristed
I tillegg er det viktig i seg selv at IS er militært nedkjempet. Kalifatet i Irak og Syria har hatt en sterk symbolsk betydning for voldelige islamister verden over, som et slags Soria Moria, eller modell for idealsamfunnet.
Det har også vært et fristed for spektakulære henrettelser, rekruttering og trening av tradisjonelle krigere og terrorister, samt for planlegging av terrorhandlinger og andre fremstøt.
Terrortrusselen forsvinner ikke med kalifatets fall. IS er kanskje den mest brutale, men slett ikke den eneste terrororganisasjonen. IS vil dessuten fortsette å eksistere i en eller annen form, trolig som et nettverk av mindre celler og enkeltpersoner. Organisasjonen kan dessuten prøve å reetablere et kalifat, eventuelt også andre steder enn i Syria og Irak.
Svekket slagkraft
I overskuelig fremtid er det likevel grunn til å tro at IS’ slagkraft er betydelig svekket. Den stadig økende forekomsten i Vesten av terrorhandlinger fra enkeltindivider i kjøretøy kan også tyde på dette. Evnen til å gjennomføre virkelig spektakulære aksjoner synes redusert.
Kampen mot terror handler om politi- og etterretningsarbeid, innvandrings- og integreringspolitikk, samt holdningsarbeid i landene som er mål for aksjonene. Men den har også en militær komponent, der det nå altså er mulig å konstatere positive resultater.