Leder

Aftenposten mener: Pandemien er ingen landskamp

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

I juni sa Sveriges utenriksminister Ann Linde at det «nesten er blitt landskamp-stemning om dette viruset». Uttalelsen kom etter at Norge åpnet en rekke europeiske land for nordmenn som ville på ferietur.

De fleste deler av Sverige ble unntatt fordi covid-smittetallene der er blant de høyeste i Europa. Linde er misfornøyd og kaller den delvis stengte grensen «en stor frustrasjon».

Også nordmenn som liker å feriere i Sverige, er frustrert. Den sittende regjeringen har intet ønske om å gjøre sine borgere frustrert, men har altså meislet ut reiseråd etter objektive kriterier.

Mener Linde at Sverige burde behandles annerledes enn andre? I så fall kan man si at Sverige også blir behandlet annerledes. Kun der åpner den norske regjeringen enkeltregioner når smittetallene gir rom for det.

Den svenske utenriksministeren sa også at hun nå er bekymret for det nordiske samarbeidet.

I den grad denne frykten er berettiget, må hun selv ta sin del av ansvaret for å avverge den.

Forfatter Jan Guillou har ikke et like stort ansvar, heldigvis. I et avisinnlegg denne uken hevder han at han har mottatt e-poster fra nordmenn som triumferer over at Norge så langt i pandemien har klart seg bedre enn Sverige. Ifølge Guillou sammenlignes her «nordmenns utrolige ferdigheter» med «ekstremt inkompetente og dumme svensker».

At nordmenn kan skrive tåpelige e-poster, er det ingen grunn til å betvile, men trenger man ikke et bedre grunnlag for offentlig debatt? Har Guillou sett norske politiske ledere, kommentatorer eller andre ansvarlige mennesker uttrykke noe lignende?

Det er korrekt at mange nordmenn gleder seg over lave smittetall og få dødsfall i Norge. Nordmenn flest er også lettet over at helsemyndighetene ikke har valgt samme strategi som i Sverige.

Men at særlig mange nordmenn kan finne på å godte seg over de svenske tallene, fremstår som en tåpelig påstand.

Guillous påstår også at Norge og Danmark vil «bli rammet mye hardere» i pandemiens neste fase. Noe lignende har nabolandets statsepidemiolog Anders Tegnell uttalt.

Lite vil være mer usmakelig enn en landskamp-stemning på dette feltet.

Pandemien er så visst ikke over. Bildet kan endre seg, også i Norge. Men håpet må jo være at tallene blir så lave som mulig både i Sverige, Norge og alle andre land.

Les hele saken med abonnement