Leder

Aftenposten mener: Zikaviruset er en ny test for verden

«Viruset spres i en eksplosiv fart. Sykdommen har gått fra å være en mild trussel til å ha alarmerende proporsjoner». Slik er WHO-sjef Margaret Chans beskrivelse av zikavirusets utvikling den siste tiden.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

En helsearbeider sprayer innsektsmiddel mot myggen som sprer Zika-viruset i El Salvador tirsdag denne uken. Salvador Melendez

 • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorgruppe. Gruppen Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.

WHO kan med andre ord ikke beskyldes for å tone ned bekymringen for zikaviruset, men nok en gang ser man at pandemier viser svakheter i verdens beredskapssystemer.

Over 20 land

Zikaviruset overføres med mygg, og det finnes ingen vaksine. Beskyttelse mot myggstikk er det eneste forebyggende tiltaket. Foreløpig er viruset registrert i minst 21 land i Sør— og Nord-Amerika og Karibia. Få hadde hørt om zikaviruset for et par uker siden. For ikke å snakke om den nevrologiske tilstanden mikrokefali, som fører til at barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

I 2015 ble det imidlertid rapportert fra brasilianske myndigheter om en betydelig økt forekomst av mikrokefali som falt sammen med et pågående utbrudd av zikafeber.

Trenger du en kort innføring i zikaviruset? Her er syv spørsmål og svar:

Les også

Det er ikke kjent at zikaviruset smitter mellom mennesker

Sammenhengen mellom de to er ikke endelig fastslått, men det er ventet at det snart blir publisert en studie som etablerer et sammenfall i tid og sted. Konklusjonen regnes som såpass plausibel at Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler gravide å vurdere å utsette reiser til berørte områder.

Det er foreløpig ingen grunn til å tro at zikaviruset kommer til å bli et problem i Norge.

Kritikk etter ebola

WHO erklærte seier mot ebolaviruset for ikke mange uker siden. Ebola tok verdenssamfunnet på sengen, og WHO har fått skarp kritikk for forsøk på å tone ned en svært alvorlig situasjon.

En uavhengig internasjonal kommisjon har i etterkant kalt utbruddet en tragedie og en vekker for verdenssamfunnet. Det investeres for lite i forsvaret mot globale epidemier, pandemier, er konklusjonen.

Må prioriteres

Det er mulig å forstå at myndigheter ikke ønsker å bidra til å skape panikkstemning når en pandemi bryter ut. Samtidig er det kanskje også naturlig at beredskapen taper ressurskampen i konkurranse med konkrete sikkerhetstrusler som terror og naturkatastrofer.

Men de menneskelige lidelsene av en pandemi er likevel så store at trusselen må tas på største alvor.

Innkalt til krisemøte

Det ser heldigvis ut som om at det er full oppmerksomhet rundt zikaviruset, selv om reaksjonstiden nok kan kritiseres. I tillegg må en se nærmere på hvorfor det ikke fantes en vaksine. Leger uten grenser var svært kritiske til WHOs håndtering av ebola-krisen. Organisasjonen er mer positive denne gang og mener at verdens helsepolitikere har lært av ebolakrisen.

Særlig positivt er det at WHO har innkalt til et krisemøte allerede til uken.

Her kan du lese mer om møtet:

Les også

WHO innkaller til krisemøte om zikaviruset

Må tenke langsiktig

Samtidig som man nå gjør det som er mulig for å få kontroll på zikaviruset, er det viktig at man også bygger opp en robust beredskap mot andre mulige pandemier. WHO har pekt ut åtte virussykdommer hvor det i dag ikke finnes effektive botemidler for, og som kan komme til å spre seg raskt, med høy dødelighet i nær fremtid. Målet er å ha medisiner og ressurser klare slik at arbeidet kan komme raskt i gang.

Med andre ord, det skjer mye positivt i arbeidet mot farlige sykdommer på verdensbasis. Dessverre ser det ut som om pandemiene arbeider raskere enn WHO akkurat nå. Derfor blir zikaviruset nok et eksempel på at det er bedre å være føre var enn etter snar. Det siste har dessverre ødeleggende konsekvenser for dem som er berørt.

Interessert i flere ledere fra Aftenposten? Her er et utvalg:

 • Aftenposten mener: Donald Trump er ille, men Ted Cruz kan være enda verre
Les også

Aftenposten mener: Kirkeasyl bør tolereres

Les også

Aftenposten mener: Avklaring om russisk asylpraksis nødvendig

Les også

Aftenposten mener: Solvik-Olsen må avklare sin rolle

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Ledelse

Relevante artikler

 1. REISE

  Er det zikavirus i Thailand?

 2. SPORT

  Seks av de 10 beste golfspillerne i verden har trukket seg fra OL på grunn av Zika-viruset

 3. NORGE

  Gravide frarådes å reise til Miami på grunn av zika-fare

 4. SPORT

  Zikaviruset herjer i Brasil: - OL kan bli en helseutfordring

 5. SPORT

  Slik skal fotballstjernen beskytte seg mot zika-viruset under OL

 6. KOMMENTAR

  5 ting du må vite om Brasil mens OL pågår | Helene Skjeggestad