Leder

Aftenposten mener: Kall ham gjerne naiv, men saken om Frode Berg feller en slående dom over E-tjenesten

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Tirsdag fikk Norge endelig høre Frode Berg snakke ut.

En tydelig preget og gråtkvalt Berg var naturlig nok glad for å være hjemme.

Det var viktig for ham å få sagt at selv om han er dømt for spionasje, er han ingen spion. Han erklærte seg ikke skyldig i rettssaken, understreket han.

Ifølge Bergs beskrivelse var E-tjenesten sterkt til stede i Kirkenes, hvor Berg har vært grensevakt i 15 år. Han følte seg presset av etterretningstjenesten til å utføre oppdrag for dem i Russland. Men han har aldri følt seg «vervet av E-tjenesten i Norge», sa han.

Berg er ofte blitt beskrevet som svært naiv. Kanskje har han ikke vært så naiv som mange har trodd. Han påpekte selv under pressekonferansen at han har vært engasjert i norsk-russisk samarbeid i 30 år, både i jobbsammenheng og med frivillig arbeid. Han har reist til Moskva og St. Petersburg i mange sammenhenger, og han har både venner og bekjente i landet.

Likevel fremstår han som naiv når han legger frem hvordan han ble rekruttert til å utføre oppdrag for E-tjenesten. Berg forteller at det var en bekjent av ham, som han hadde tillit til, som tok kontakt og ba ham om å gjøre en tjeneste neste gang han reiste til Russland. «Uten å tenke noe mer på det sa jeg ja til å bistå ham», sa den tidligere grensevakten.

Hvis den fremstillingen er riktig, er det to konklusjoner man må trekke. Den ene er at Frode Berg har vært nesten uforståelig godtroende og ukritisk. Den andre konklusjonen er at E-tjenesten har rekruttert en amatør og sendt en pensjonist rett i hendene på den russiske etterretningstjenesten FSB, uten opplæring og uten forberedelse.

Begge deler er nedslående.

En konsekvens av denne saken er at Russland har fått anledning til å vise frem Berg som et eksempel på at NATO og Vesten oppfører seg fiendtlig mot Russland. Nordmannen er blitt stilt til skue i glassbur i rettssalen som bevis på fiendebildet.

Byttehandelen ble også lukrativ for Russland. De to spiondømte russerne som ble byttet mot Frode Berg, var i motsetning til Berg fra etterretningstjenestens øverste hylle.

«Det er lett å være etterpåklok. Kall meg gjerne naiv, men jeg føler meg ført bak lyset», sa Berg.

E-tjenesten kan naturligvis ikke ta til motmæle i offentligheten. Vi har med andre ord bare Bergs versjon av saken. Det er dypt uheldig. For hvis Bergs fremstilling er riktig, feller det en slående dom over E-tjenesten.

Les hele saken med abonnement