Leder

Aftenposten mener: Liv må følge lære for Oslo-politikerne

 • Dagens lederartikkel

Frode Jacobsen (Ap), Harald A. Nissen (MDG) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) er enige om å innføre betaling for parkeringsplassene under rådhuset. Foto: Ingar Storfjell

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det sittende byrådet i hovedstaden har ambisjoner om å gjennomføre den mest omfattende endringen i oslofolks reisevaner noensinne.

Biltrafikken skal ned med 20 prosent innen 2020, og folk skal i stedet reise kollektivt, sykle eller gå. Dette målet, som i hovedsak handler om klima og lokal forurensning, går også hånd i hånd med en visjon om en annerledes og mindre bilbasert bykjerne, kalt bilfritt sentrum.

I denne konteksten er det forståelig at det er blitt oppmerksomhet om rådhusgarasjen, der heltidspolitikere og rådhusansatte inntil nå har kunnet parkere gratis. Dette er i kjerneområdet for det bilfrie sentrumet, som blant annet innebærer å fjerne hundrevis av gateparkeringsplasser.

At politikere beholder sine egne privilegier mens andre mister sine, har virket som en rød klut på motstanderne av de store endringene. Argumentet fra samferdselsministeren så vel som bompengedemonstranter har vært at Oslo-byrådet «ikke klarer å leve etter politikken de tvinger på sine innbyggere», for å sitere førstnevnte.

I seg selv er dette ingen stor sak. Men den har åpenbar symbolverdi. Derfor er det gledelig og fornuftig at byrådspartiene og Rødt nå sier de vil innføre betaling for plassene.

Så må det også nevnes at SV og Miljøpartiet De Grønne har sitt mer eller mindre på det tørre i denne saken. De gikk inn for avvikling av gratisparkeringen under rådhuset allerede i 2013. Forslaget fikk ikke flertall den gang, takket være betydelig motstand blant annet fra Fremskrittspartiet, som nå er de argeste kritikerne av byrådet i saken om gratisparkeringen i Rådhuset. Det er naturligvis et paradoks.

Like fullt er poenget i denne forbindelse at det må være en sammenheng mellom liv og lære i politikken.

Politikere som vil pålegge borgerne adferdsendringer, må også være villig til selv å endre adferd og miste privilegier. Det er vedtaket om å fjerne parkeringsplasser fra sentrum som gjør det naturlig å revurdere gratisparkeringen i rådhusgarasjen.

Nå skal man ikke overdrive hvor ille det er med dobbeltmoral, for det kan fortsatt være bedre enn ingen moral.

Men hver eneste gang politikere innvilger seg eller beholder privilegier som avviker fra hva andre må leve med, står de i fare for å undergrave sin egen tillit.

LES OGSÅ: Fjerner 20.000 gratis P-plasser i Oslo

Les mer om

 1. Aftenposten mener
 2. Parkering
 3. Oslo
 4. Bilfritt sentrum
 5. Leder

Aftenposten mener

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Politiet må bekjempe sex-ukulturen

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Ytringsfriheten må sikres ved Kunsthøgskolen

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Skjebneuke for Oslo-borgerne

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Skål for endrede avgifter!

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Sent, men godt fra byrådsleder Johansen

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Riktig med handlingsplan mot muslimhat