Leder

Aftenposten mener: Bedre sikkerhet og beredskap haster

  • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.
En del tiltak er iverksatt, men det mangler mye viktig. Statsminister Erna Solberg må vise at hun tar beredskap og sikkerhet alvorlig nok.

Massakren på Utøya 22. juli 2011 ble utført med to skytevåpen Anders Behring Breivik hadde skaffet seg lovlig. Mange ble drept med en halvautomatisk rifle han hadde kjøpt under påskudd av å skulle jakte på rådyr.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Man skulle ha trodd at dette var noe av det første politikerne ville ta tak i etter tragedien i 2011: Å forby slike våpen, eller i det minste stramme inn på adgangen til å eie dem. Men fortsatt har det ikke kommet noe forslag fra regjeringen. Betenkelighetene er tydeligvis for store og motkreftene for sterke.

Andre tiltak er heller ikke gjennomført, bare få dager før femårsdagen passeres: Nytt beredskapssenter er ikke blitt realisert og politiets beredskapstropp har ikke fått eget helikopter, for å nevne to eksempler.

Les også

22. juli-kommisjonen ville forby halvautomatiske våpen. Fem år etter terroren er lite skjedd

Må innse alvoret

Jens Stoltenbergs regjering fikk mye kritikk for sikkerhets- og beredskapsarbeidet – eller snarere mangelen på det – i 22. juli-kommisjonens rapport. Når ser det ut til at Erna Solbergs regjering har fortsatt der forgjengeren slapp, selv om en en del er gjort.

Unnskyldninger for det som utestår, finnes. En påtenkt tomt for nytt beredskapssenter viste seg å være for liten. Innstramminger i våpenlovgivningen bremses av innvendinger fra jegere og sportsskyttere samt – mest konkret – av venting på et nytt EU-direktiv. Nye helikoptre til politiet er blitt nedprioritert fordi forsvaret og redningsetatene skal få først.

I et intervju med VG mandag tar Erna Solberg delvis selvkritikk for den manglende oppfølgingen, fremfor alt hva beredskapssenteret angår, og det er bra.

Likevel er det grunn til å lure på om hun og regjeringen innser alvoret.

Les også

Fem år etter 22. juli: Ikke et spadetak tatt for nytt beredskapssenter

Følelse av utrygghet

22. juli 2011 var et sjokk, ikke bare på grunn av selve ugjerningen, men også fordi nordmenn oppdaget at de ikke var så trygge som de ventet å være. Politiet fungerte ikke, det samme gjelder andre etater.

Siden da har det smelt overalt i verden. Terror og andre massedrap er blitt nesten vanlig. Det er naivt å tro at ikke Norge kan rammes igjen.

Erna Solberg kan gjerne prøve å forestille seg en ny massakre i Norge i morgen, og lure på hvordan hun da skulle ha forsvart alt hun og regjeringen ikke har gjort.

Les også

Fem år etter 22. juli-terroren: Nå kan politihelikoptrene brukes av skarpskyttere

Må prioriteres

Selvsagt kan det tenkes gode argumenter for å endre på tidligere planer. Kanskje er det riktig å prioritere andre enn politiet for nye helikoptre, og det kan hende at et forbud mot halvautomatiske våpen ikke er veien å gå.

Derimot er det uakseptabelt at regjeringen ikke lander sakene. Det skaper inntrykk av at arbeidet med beredskap og sikkerhet etter 22. juli-tragedien ikke har prioritet.

Les mer om

  1. Utøya
  2. Erna Solberg
  3. 22. juli