Leder

Aftenposten mener: Skarpere tone overfor Kina er bra

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) støtter nå kravet om løslatelse av den svenske statsborgeren Gui Minhan.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Den norske regjeringen har kastet seg inn i den stadig mer betente konflikten mellom Sverige og Kina – heldigvis på riktig side.

Saken dreier seg om Gui Minhai, en svensk-kinesisk forlegger som sitter fengslet i Kina for angivelig å ha gitt informasjon til en fremmed makt. Gui ble kidnappet i Thailand i 2015, etter å ha utgikk politiske bøker i Hongkong i en årrekke. Siden har han vært holdt i arrest av kineserne, og blant annet fremført en tvungen tilståelse på statlig TV.

Etter mislykkede forsøk på å løse situasjonen via diplomatiske kanaler, har svenskenes kritikk av Kina blitt hardere. Ytringsfrihetsorganisasjonen PEN i Sverige ga Gui en pris i fjor, hvilket Kina reagerte kraftig på. Det er i kjølvannet av denne tildelingen Minhai nå er blitt dømt.

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) støtter nå svenskenes krav om løslatelse, og kritiserer også Sveriges manglende anledning til konsulær bistand til en svensk borger.

Norske myndigheter har brukt mange år på såkalt å normalisere forholdet til Kina etter fredspristildelingen til dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Norge slapp ut av den kinesiske fryseboksen etter å ha forpliktet seg til å respektere Kinas suverenitet og territorielle integritet.

Søreides kritikk er neppe i tråd med dette, sett med kinesiske øyne. Men Norge må fortsette å kritisere Kinas overtramp, ikke minst når stormakten i praksis forsøker å innskrenke grunnleggende rettigheter og myndighetsutøvelse i andre land.

Det siste året har de truet med sanksjoner ikke bare etter ytringsfrihetsprisen til Gui, men også etter ulike lands avvisning av det kinesiske selskapet Huawei som 5G-leverandør. I tillegg tar Kina enhver kritikk for eksempel mot masseinterneringsleirene i Xinjiang som en fornærmelse, og reagerer uproporsjonalt.

I møte med en slik motpart bør europeiske land tilstrebe en koordinert Kina-politikk. Kritikk av menneskerettighetsbrudd og av trusler mot andre lands handlefrihet må være tydelig. Så kineserne kan true med å straffe slik kritikk, blant annet med økonomiske virkemidler. Men desto flere som står sammen, jo vanskeligere vil kinesiske mottiltak være.

Derfor er det gledelig at Norge ikke viker unna problemene vårt naboland har med stormakten i øst. Sveriges problemer med Kina er også våre problemer.