Leder

Aftenposten mener: Ny mulighet for Italia

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Høyrepopulisten Matteo Salvini spilte høyt og tapte, i alle fall i første omgang. Innenriksministeren og lederen for partiet Lega trakk støtten til statsministeren i koalisjonen han selv satt i. Dennes avgang skulle bane veien for et nyvalg, som ifølge meningsmålinger kunne ha gjort Salvini til statsminister.

Et slikt utfall ville ha forverret Italias krise ytterligere. Ingenting tyder på at den autoritære, EU-fiendtlige nasjonalisten Salvini ville vært i stand til å løse landets problemer.

Statsminister Giuseppe Conte, som er partipolitisk uavhengig, leverte sin avskjedssøknad. Samtidig kritiserte han i parlamentet i Roma Salvini for dennes opptreden. Sistnevnte slo ut med hendene i en gest som sa noe i retning av: «Beklager, men slik er livet.»

Conte viste deretter at han ikke var så svak som mange trodde han var. Sammen med Luigi Di Maio, leder av Femstjernersbevegelsen (M5S), det andre partiet i koalisjonen, søkte han samarbeid med Det demokratiske partiet (PD). PD har til nå vært i opposisjon.

Nå synes det klart at disse to partiene skal danne regjering med støtte fra småpartier, mens Conte kan fortsette som statsminister.

Overfladisk sett er det naturligvis overraskende at M5S hopper fra å samarbeide med et parti langt ute på høyresiden til å samarbeide med sosialdemokratene i PD. M5S er et ganske nytt populistparti, som av mange også er blitt plassert på høyresiden, ikke minst fordi det er EU-skeptisk og vil ha lavere innvandring.

M5S nekter likevel å la seg plassere langs en høyre-venstre-akse. Partiet vektlegger også kamp mot korrupsjon, miljøpolitikk og sosial utjevning. Juristen Conte har sagt at han pleide å stemme på venstresidens partier før han gikk inn i politikken selv. Nå mener han at høyre-venstre-aksen har mistet betydning.

Conte erklærer at hans andre regjering skal løse de store økonomiske problemene og skape et mer rettferdig Italia. Han erkjenner landets dype krise.

Det blir selvsagt vanskelig for Conte å lykkes, også fordi Salvini og Lega ikke forsvinner. Partiet er fortsatt klart størst på meningsmålingene, selv om det har tapt noe de siste ukene. Salvini kjemper videre.

Motsetningene innad i den nye regjeringen blir heller ikke små. Første store oppgave blir å enes om et statsbudsjett for 2020, og da med et budsjettunderskudd de andre i eurosonen kan godta. Italia har allerede en gjeld på 132 prosent av BNP, altså verdien av alle produserte varer og tjenester.

Det vil vise seg om Conte lykkes, eller bare blir nok en fiasko som italiensk statsminister.

Les hele saken med abonnement