Leder

Aftenposten mener: Viktig veivalg for tyske CDU

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Angela Merkel har styrt Tyskland siden 2005. Kansleren har ikke hatt en heldig hånd med alt, men i det store og hele vært en stabiliserende faktor i et urolig Europa. Nå er Merkel inne i sin siste fase som politisk leder.

Konstitueringen etter delstatsvalget i Thüringen nylig, der en kandidat fra liberale FDP overraskende lot seg velge til regjeringssjef med stemmene fra CDU og høyrepopulistiske AfD, skapte en politisk krise.

Den ble delvis løst ved at den nyvalgte raskt trådte tilbake, men at dette overhodet kunne skje, utløste uro også i kanslerens parti. Ethvert formelt samarbeid med det sterkt høyreorienterte AfD er fortsatt tabu i tysk politikk, selv om enkelte i CDU varsler et annet syn.

CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer trekker seg, etter bare drøyt et år i vervet. Hun ble valgt med knapp margin i desember 2018, men fikk aldri grep om partiet. Autoriteten ble ytterligere undergravd da hun nå - forgjeves - prøvde å få CDU i Thüringen til å bidra til at det ble skrevet ut nyvalg i staten.

Fiaskoen rammer også Merkel, fordi Kramp-Karrenbauer var hennes kandidat.

En ny kamp om ledervervet er i gang. Den som velges, blir trolig Tysklands neste kansler, selv om Bayerns regjeringssjef Markus Söder fra CDUs søsterparti CSU også er en mulighet.

Tre kandidater antas å være aktuelle: Friedrich Merz, Jens Spahn og Armin Laschet. De to førstnevnte var med i kampen om vervet i 2018. Begge regnes som mer høyreorienterte enn Kramp-Karrenbauer og Merkel.

Næringslivsmannen Merz, som også har hatt en lang politisk karriere, kom nærmest seier i 2018. Den yngre Spahn, som er helseminister, falt litt gjennom da, men kan komme sterkere nå. Tredjemann er regjeringssjefen i Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet.

Laschet regnes som smidig og den mest politisk moderate av de tre, selv om også han plasseres til høyre for Merkel. Laschet kan være den mest samlende for eget parti og den som lettest oppnår samarbeid med andre.

Laschet fremstår som det tryggeste valget også for Europa, ikke minst med tanke på EUs sårbare flyktningavtale med Tyrkia.

Uansett kan det snart bli nyvalg. Sosialdemokratiske SPD, som er i dyp krise, ønsker seg ut av storkoalisjonen med CDU/CSU. Partiet har sagt at det kun regjerer så lenge Merkel sitter. Situasjonen er ustabil, men den neste regjeringen består mest sannsynlig av CDU/CSU, miljøpartiet Die Grünen og FDP.

Les hele saken med abonnement