Aftenposten mener: Også Frp trenger at EU lykkes
EU knaker i sammenføyningene når temaene blir vanskelige nok. Migrasjon er ett eksempel. Landene står overfor vidt forskjellige utfordringer. Men for både medlemsland og land som Norge gjelder at samarbeid er bedre enn alenegang.
Det mener ikke stortingsrepresentantene Christian Tybring-Gjedde (Frp) og Per-Willy Amundsen (Frp). De mener begge at Frps landsstyre bør kobles inn for å slå fast partiets holdning til EUs migrantavtale, en avtale statsminister Erna Solberg (H) har uttalt seg positiv til å bidra til. Deres utgangspunkt er at Norge ikke bør ta i mot noen flyktninger som følge av denne avtalen med EU. Frps forrige leder, Carl I. Hagen, mener i tillegg at Frp bør gå ut av regjering hvis Norge tar i mot flere migranter som følge av avtalen.
Det er ikke dumt å koble landsstyret inn i en sak som er så viktig for Frp. Da vil partiet få en debatt som viser frem alle dilemmaene i nasjonal og internasjonal håndtering av migrantutfordringen. En slik debatt vil vise at hvert eneste veivalg er vanskelig. Det høres enkelt ut å avvise avtalen, ikke minst fordi Norge ikke er medlem av EU. Men akkurat som klima er en grensoverskridende utfordring, og krever løsninger som speiler det, er migrasjon det samme, bokstavelig talt.
Tallet på asylsøkere til Norge og flere europeiske land har falt markant etter krisen i 2015. Fallet er i stor grad et resultat av EUs felles bestrebelser for å stanse strømmen. Unionens styrke ligger nettopp i intensjonen om å løse overgripende problemer sammen.
Nå søker EU å svare på de store utfordringene til medlemslandene langs Middelhavet ved å samarbeide om mottak og vurdering av asylsøkere. Forsøket på å etablere mottakssentre utenfor EU blir meget krevende. En viktig forutsetning for at det skal lykkes, er at skillet mellom mennesker som trenger beskyttelse og andre migranter opprettholdes. En annen vesentlig forutsetning er at de europeiske landene deler byrdene og tar sin andel av dem som er kvalifisert for opphold.
- Frank Rossavik: EU-toppmøtet prøver å redde Angela Merkel ved å gjøre livet vanskeligere for folk på flukt
I følge avtalen mellom EU-landene er mottak frivillig. Det var en forutsetning for at det overhodet skulle bli noen avtale. Faren er selvsagt at fordelingen går tregt, at flere land i praksis ikke bidrar og at mennesker blir sittende i sentrene i lang og ubestemt tid.
Situasjonen er skjør og kritisk. Den brister hvis mange land resonnerer som Frp-representantene, at vi skal skalke lukene og ikke bidra. Norge har en stolt tradisjon for å bidra i arbeidet med å løse felles utfordringer i Europa. Den tradisjonen må videreføres.