Leder

Aftenposten mener: Polens snuoperasjon gir håp for Europa

 • Dagens lederartikkel
  Dagens lederartikkel

Polen har reversert en del av de sterkt kritiserte reformene av rettssystemet. Her er statsminister Mateusz Morawiecki sammen med sin ungarske kollega Viktor Orban under et møte i mai. Foto: KACPER PEMPEL / X02307

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

I mange år var Polen EUs store suksesshistorie, men etter at det nasjonalkonservative partiet Lov og rettferdighet (PiS) kom til makten i 2015, har stjernen falmet.

Regjeringens mange angrep på rettsvesenets uavhengighet er blitt møtt med internasjonal fordømmelse. Blant annet valgte PiS i fjor å avsette over 20 høyesterettsdommere ved å senke pensjonsalderen fra 70 til 65 år. På denne måten kunne nye og mer regimetro dommere settes inn.

EU svarte med å iverksette en formell straffeprosess mot Polen, og andre medlemsland har truet med kutt i de store pengeoverføringene landet mottar. Likevel har ikke PiS vist noen tegn til å gi etter. Inntil nå.

For i november bestemte regjeringen seg plutselig for å snu. Dermed fikk alle de tvangspensjonerte dommerne komme tilbake på jobb. Michal Szuldrzynski, kommentator i avisen Rzeczpospolita, omtaler det som «en veldig symbolsk retrett». Han peker på at regjeringen hadde lagt mye politisk prestisje i å gjennomføre reformen.

Tilbaketoget er en sårt tiltrengt seier for EU i kampen mot de illiberale kreftene i unionen. Det viser også hvor viktig det er ikke å skjære alle medlemslandene øst i EU over én kam, noe den bulgarske statsviteren Ivan Krastev også understreket da han gjestet Oslo i november.

«Folk liker å tro at det er én trend overalt. Slik er det ikke. Polen og Ungarn er veldig forskjellige», sa Krastev.

For mens opposisjonen ligger med brukket rygg i Ungarn, viste det nylig avholdte lokalvalget i Polen at det er liv i regjeringens motstandere. PiS gjorde et godt valg på landsbygda, men i de store byene ble partiet overkjørt av mer liberale og EU-vennlige kandidater. Neste år er det både EU-valg og parlamentsvalg i Polen, og selv om PiS er det mest populære partiet nå, er det ikke hugget i stein at de vil gå seirende ut.

Polens plass i EU har vist seg å være et effektivt våpen for opposisjonen. EU-rådets polske president Donald Tusk er blant dem som har advart om at PiS-regjeringens linje i verste fall kan føre til en polsk EU-exit. Det er en tanke som skremmer mange polske velgere. For samtidig som regjeringen ligger i bitter konflikt med Brussel, er oppslutningen om EU stor. I en fersk måling fra byrået IBRiS oppgir hele 91 prosent at de ville stemt for å bli i unionen dersom det var en folkeavstemning nå.

Ikke noe av dette betyr at problemene er løst. De fleste av endringene som undergraver domstolenes uavhengighet, er ikke blitt reversert. Men snuoperasjonen i spørsmålet om pensjonsalder har vist at det nytter å kjempe imot. Det gir håp for hele Europa.

Les mer om

 1. EU
 2. Polen
 3. Politikk
 4. Donald Tusk
 5. Demokrati

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  EU kvesser klørne mot Polen i fersk dom

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Europa går inn i et turbulent år

 3. VERDEN

  Polske dommere kan få munnkurv

 4. LEDER

  Aftenposten: Nedslående valgutfall i Polen

 5. KOMMENTAR

  Først ble en populær ordfører drept. Så fikk en fredsprisvinner nærmest ansvaret av den polske «Dagsrevyen».

 6. VERDEN

  Norsk kritikk omtales som «stakkarslig og hyklersk belæring». Hva er det som skjer i Ungarn?