Leder

Aftenposten mener: Utmelding i Bergen gir hodebry for KrF

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Varaordføreren i Bergen forlater KrF. Hun liker ikke at KrF-leder Knut Arild Hareide har åpnet for samarbeid med Ap.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Varaordfører Marita Moltu i Bergen har meldt seg ut av Kristelig Folkeparti (KrF). Hovedforklaringen hun oppgir i et intervju med Bergens Tidende, er at “partiet har beveget seg mot venstre”.

Utmeldingen er interessant av tre grunner.

Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) mister det knappe flertallet i bystyret. Koalisjonen mellom Ap, Venstre og KrF i Bergen sees på som en prøvestein for et tilsvarende samarbeid på riksplan.

Normalt er tap av flertall dramatisk i et parlamentarisk system. I dette tilfellet bør Schjelderups mannskap kunne overleve. Med bybudsjettet som unntak, har byrådet i Bergen stort sett funnet brede flertall. Det finnes flere mulige samarbeidspartnere både til høyre, venstre og i sentrum, den nå uavhengige Moltu inkludert.

Verre er saken for KrF-leder Knut Arild Hareide.

Utmeldelsen henger sammen med at varaordførerens mann, Tomas Moltu, gikk over fra KrF til det lille, høyrekonservative Partiet De Kristne (PDK) og ble deres stortingskandidat i Hordaland i fjor.

Marita Moltu stilte dessuten opp og talte på et møte i PDK. Gjesteopptredenen skapte reaksjoner i KrF. Moltu sier i intervjuet med BT at “mistenkeliggjøringen” var dråpen som fikk det til å flyte over for henne.

Strid om tro og retning

Hun har også latt det skinne gjennom at hun stemte PDK fjor og det vil ikke overraske noen om hun melder seg inn.

Saken synliggjør hva Hareide og andre vet fra før: Grunnplanet partiet henter velgere fra er splittet i synet på KrFs kurs. Motstanden mot Hareides åpning for å vurdere samarbeid med Ap er særlig stor i vest og sør.

Striden gjelder også vektleggingen av kristne verdier og kristen tro. Både KrF og PDK skiller mellom religion og politikk. Begge bygger på kristne verdier. PDK har en sterk vektlegging av kristen tro for sine tillitsvalgte, mens KrF har fjernet den såkalte bekjennelsesparagrafen.

Les også

Varaordføreren i Bergen melder seg ut av KrF – byrådspartiene mister flertallet i Bergen

Manglende lojalitet

Det er mulig at varaordfører Moltus utmelding får smitteeffekt. På den annen side kan det som har skjedd, som sjefredaktør Vebjørn Selbekk i Dagen skriver, også skade høyrefløyen i og rundt KrF: Er det mulig å stole på folk der?

Et tredje aspekt med en viss interesse ved det som har skjedd i Bergen, er jo at en person, innvalgt for KrF og vist tillit med et fremtredende verv, ikke viser lojalitet til partiet og dets velgere.

Marita Moltu er ikke den eneste som har opplevd at overbevisningen svikter midt i en valgperiode, men det er heldigvis få som ikke greier å vente med å trekke konsekvensen til mandatet har utløpt.

Les mer om

  1. Aftenposten mener
  2. Kristelig Folkeparti (KrF)
  3. Bergen
  4. Knut Arild Hareide
  5. Vebjørn Selbekk