Juni i år utsteder Saudi-Arabia førerkort til kvinner for første gang i landets historie. Det er en gledelig utvikling i et ellers uhyre bakstreversk samfunn. Saudi-Arabia er det eneste landet i verden der førerkort har vært forbeholdt menn helt til nå.
– Trafikkmyndighetene har begynt arbeidet med å innføre nye førerkort som vil gjøre det lovlig for kvinner å kjøre bil fra 24. juni, kunne det offisielle saudiarabiske nyhetsbyrået melde.
Det var i september i fjor at Saudi-Arabias kong Salman utstedte et dekret som lar kvinner få lov til å ta førerkort og kjøre bil selv.
Da nyheten kom om at også saudiarabiske kvinner endelig skulle få lov å kjøre bil, brøt det ut jubel og glede hos mange både i og utenfor det strengt religiøse landet. Det er imidlertid verdt å minne om at kvinner fortsatt nesten ikke har noen rettigheter i Saudi-Arabia, og at en rekke kvinnelige aktivister som har satt seg bak rattet og kjørt i vei, er blitt fengslet.
Kronprins Mohammed bin Salman, som skal arve tronen når den 82 år gamle faren dør eller abdiserer, er ventet å modernisere landet på flere vis. I sin langtidsplan «Visjon 2030» ønsker han blant annet å åpne landet opp for utenlandske investeringer, etablere verdens største statlige investeringsfond og gjøre landet mindre oljeavhengig.
Mer oppsiktsvekkende er kronprinsens plan om at Saudi-Arabia skal vende tilbake til «moderat islam». Det ultrakonservative Saudi-Arabia har «ikke vært normalt de siste 30 årene», sa han til avisen The Guardian i fjor. Kronprinsen vil at landet skal vende tilbake til «et moderat islam som er åpent for hele verden og alle religioner», uttalte han i samme intervju.
Det vil i så fall være en ekstrem forandring. I dag praktiserer landet verdens strengeste anvendelse av sharia-lovgivning. Straff for kriminelle handlinger i Saudi-Arabia inkluderer halshugging, steining, amputasjon og pisking. Blant alvorlige kriminelle handlinger regnes også slikt som utroskap, hekseri og frafall fra islam.
Ifølge rankingen til World Economic Forum er Saudi-Arabia blant verdens aller verste land når det gjelder kvinners rettigheter. Når kvinner nå skal få kjøre bil selv, må det sies å være et lite steg i riktig retning – 100 år forsinket. Det er å håpe at kronprinsen gjør alvor av sine visjoner for landet, langt utover å tillate kvinner å sitte bak rattet.