Leder

Uredelig om eiendomsskatt fra Oslo Høyre

 • Aftenposten Redaksjon

Høyres beregninger gir opp mot fire ganger høyere skatt på bolig enn hva Aps modell faktisk innebærer. Uredelig av Høyre, mener Aftenposten. Foto: Svein Eide

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Innføring av eiendomsskatt i Oslo har som ventet blitt et sentralt tema i valgkampen i hovedstaden.

Ap, SV, Miljøpartiet de Grønne (MDG) og Rødt vil innføre en slik skatt, byrådspartiene og Frp sier nei.

Det er en ærlig sak å være motstander av eiendomsskatt. Men debatten må være redelig.

Oslo Høyre bidrar ikke til det.

Edruelig debatt viktig

Prinsipielt er det gode grunner for å beskatte eiendom mer enn i dag. Sterkest står argumentene for en nasjonal eiendomsskatt. Det vil dempe presset på boligprisene i byene, vri investeringer fra eiendom til virksomheter som skaper arbeidsplasser og sikre fellesskapet skatteinntekter fra objekter det er vanskelig å flytte ut av landet.

Men også i enkelte kommuner er det riktig å innføre en lokal eiendomsskatt.

For velgere som skal ta stilling til behovet for eiendomsskatt i Oslo er det derfor viktig med en edruelig debatt om temaet.

Spekulasjon fra Høyre

Ap går til valg på å skattlegge boliger og næringseiendom basert på ligningsverdier – slik man allerede gjør i Bergen og mange andre kommuner.

Men, som Aftenposten skrev fredag, advarer Oslo Høyre og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mot eiendomsskatt ved å bruke eksempler basert på prisantydning, ikke ligningsverdier . Arbeiderpartiet bruker (ligningsverdix4)x0,8 når grunnlag for eiendomsskatten regnes ut. I enkelte av eksemplene Oslo Høyre bruker gir det en skatteregning som er fire ganger høyere enn hvis ligningsverdien på boligen legges til grunn.

Røsland forsvarer eksemplene med at ligningsverdiene "over tid skal opp".

Det kan være. Men det forblir en spekulasjon fra Oslo Høyres side. Hvordan markedspriser og ligningsverdiene på bolig utvikler seg i fremtiden er det, som kjent, ingen forunt å si noe sikkert om.

Det beste for debatten om eiendomsskatt vil derfor være om Røsland og co. informerer velgerne om konsekvensene av Aps forslag basert på hva Ap faktisk foreslår.

Da er det ligningsverdi som er utgangspunktet for beregningen av eiendomsskatt.

Fordummende kalkulator

Ofte argumenterer Oslo Høyre mot SVs modell for eiendomsskatt – ikke Aps. SV ønsker en høyere skattesats og et lavere bunnfradrag enn Ap. Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen reagerer – og "garanterer" at det er Aps modell som vil bli innført om de borgerlige partiene taper byrådsmakten i Oslo.

De borgerlige partiene står selvfølgelig fritt å advare mot SVs modell for eiendomsskatt – eller LOs slik Høyre også gjør.

Men Høyre og co. skylder i debatten å gjøre det klart hvilken modell de argumenterer mot.

Det er skuffende useriøst når Oslo Høyre på sin nettside neitileiendomsskatt.no presenterer en fordummende kalkulator hvor man kan finne "din regning fra Ap, SV, MDG og Rødt".

En slik regning er ikke mulig å presentere simpelthen fordi de fire partiene på venstresiden har presentert ulike modeller for eiendomsskatt.

Det må Oslo Høyre forholde seg til og gjengi korrekt.

Det ryddigste er om Oslo Høyre i resten av valgkampen bruker mest krefter på å kritisere Aps modell for eiendomsskatt og gjengir den med langt større presisjon enn Høyre har gjort så langt.

Hør også siste utgave av Aftenpodden: Politisk redaktør Trine Eilertsen om eiendomsskatt og Høyres fremstøt (iTunes).

26. august: Aftenposten presiserer om eiendomsskatt

I en lederartikkel 22. august omtalte vi debatten om eiendomsskatt i Oslo. I nyhetssakene om temaet har vi vært nøye med å understreke at boligverdien fremkommer når ligningsverdien ganges med 4. I lederartikkelen var vi for implisitte, og henviste kun til ligningsverdien. De som ikke hadde lest nyhetssaken som lederen tok utgangspunkt i kunne dermed få inntrykk av at Arbeiderpartiets eiendomsskatt bygger på ligningsverdien alene. Det gjør den ikke, og vi har derfor tatt med denne presiseringen i en oppdatert versjon av lederartikkelen.

 1. Les også

  Høyre skulle skremme med eiendomsskatt - firedoblet den riktige summen

 2. Les også

  Har folk flest bare fått «noen få hundrelapper» i skattelette?

Les mer om

 1. Ledelse
 2. Eiendomsskatt
 3. Kommunevalg 2015

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Aps eiendomsskatt skulle gjelde «de dyreste boligene», men vil trolig ramme annenhver eiendom

 2. DEBATT

  Urettferdig å bli straffet med harde skatter på hjemmet sitt | Pensjonist Gunnar Sæthre

 3. OSLOBY

  Lurer du på om du skal betale eiendomsskatt neste år?

 4. OSLOBY

  Byrådet sa ingen Obos-leiligheter skulle betale eiendomsskatt. I år rammes 2500 Obos-leiligheter

 5. OSLOBY

  Eiendomsskatten på boliger dobles i år

 6. OSLOBY

  Oslo-byrådet håver inn på eiendomsskatt neste år: Økte boligpriser gir deg høyere regninger