Leder

Aftenposten mener: Sverige og Finland bør bli med i NATO

 • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.

Sverige øker sitt forsvarssamarbeid med både USA og NATO. En av årsakene er endringer i trusselbildet. Her er forsvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven og forsvarssjef Sverker Göransson ved en pressekonferanse i 2014 om fremmede ubåter i svenske farvann. Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅN

En nordisk samling i forsvarsalliansen vil styrke regionens sikkerhet.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

NATOs toppmøte i Warszawa er over. Alliansen fremstår som samlet. Utplassering av et mindre antall soldater i fire land med grense mot Russland ble vedtatt, noe som skal understreke alliansens vilje til å forsvare østgrensen. «Avskrekking» er igjen en del av strategien.

Alliansen vedtok også å følge opp forpliktelsene i Afghanistan og Irak, å forsterke samarbeidet om rakettforsvar og å gjøre forsvar mot cyberangrep til en del av sitt virkefelt.

Ikke minst sett med norske øyne, var det også gledelig at Finland og Sverige for første gang deltok på et NATO-toppmøte – som gjester på den offisielle middagen.

Les også

NATO gjør hva alliansen må | Frank Rossavik

Forsvarspolitisk EØS

Medlemskap er ikke høyaktuelt i noen av landene. I Finland er et flertall av befolkningen mot å gå inn i NATO. I Sverige er det primære hinderet at Miljøpartiet, som er en del av regjeringskoalisjonen, er mot medlemskap.

I et lengre tidsperspektiv er det likevel ingen tvil om at Sverige og Finland står NATO nærmere enn noen gang før. Begge deltar som observatører ikke bare i alliansens politiske fora, men også på militære øvelser og i utrykningsenhetene NATO Response Force.

Sveriges og Finlands deltakelse i NATO ligner på Norges deltakelse i EU – utenfor, men likevel innenfor. Den viktigste mangelen er at de to ikke kan regne med å være dekket av artikkel fem i alliansens traktat, den som sier at angrep på ett land er å anse som et angrep på alle.

Les også

Lodgaard advarer mot overdreven russerfrykt: Russland har bare åtte prosent av NATOs forsvarsbudsjett

Nordisk tyngdepunkt

Begge land har lang tradisjon for nøytralitet, og den oppheves ikke i en håndvending. Selvsagt er forholdet til den store naboen i øst en viktig årsak til tilbakeholdenheten. Det er bare et par måneder siden Russlands utenriksminister Sergej Lavrov truet Sverige med militære reaksjoner dersom landet gikk inn i NATO.

Svensker og finner må selv bestemme sine veivalg, men sett fra NATO og fra Norge, ville det være ønskelig om de meldte seg inn. Det ville gjøre det lettere for alliansen å beskytte Østersjøen, og dermed NATO-medlemmene Estland, Latvia og Litauen. Dessuten ville det bli lettere for Norge å sikre oppmerksomhet om NATOs nordlige flanke.

NATO er ikke bare et militært, men også et verdifellesskap. I en urolig verden, fremstår dette aspektet som ekstra viktig. Sverige og Finland hører hjemme i alliansen, sammen med Island, Danmark og Norge. Et samlet Norden kan bli et sikkerhetspolitisk tyngdepunkt i Europa.

Sverige og Finland er i heftig flørt med NATO. Ekspert tror det ender med medlemskap.

Les mer om

 1. Nato
 2. Russland
 3. Sverige
 4. Finland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Sverige og Finland flørter heftig med NATO. Ekspert tror det ender med ekteskap.

 2. KOMMENTAR

  Er Norden på vei mot et felles forsvar?

 3. KOMMENTAR

  Svensk-finsk il-marsj til NATO og USA

 4. KRONIKK

  Kronikk: NATO-toppmøte i opprørt hav | Karsten Friis

 5. VERDEN

  Frykter at finsk Nato-flørt kan øke spenningen

 6. LEDER

  Aftenposten mener: NATO må vise styrke