Leder

Aftenposten mener: Sannhetens time for britiske Labour

 • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.

Med mindre partileder Jeremy Corbyn overrasker stort i valgkampen, vil Labour gå på et sviende nederlag 8. juni. Foto: Stefan Rousseau / TT / NTB Scanpix

Theresa Mays ventede brakseier vil fortelle sosialdemokrater at det ikke er lurt å gå langt mot venstre.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Mange sosialdemokratiske partier er i krise. De utfordres dels av ytterliggående høyrepartier som henter arbeiderklassevelgere med sin motstand mot innvandring og globalisering, dels av vanlige høyrepartier som bedre når frem til middelklassen med det som gjerne kalles sosial markedsøkonomi.

Sosialdemokratene møter utfordringene ulikt. Enkelte klarer seg ved å ha en politikk også for middelklassen, kombinert med relativt streng innvandrings- og integreringspolitikk. Arbeiderpartiet i Norge kan stå som eksempel.

Andre søker mot venstre i troen på at en blankpusset rød profil kan vinne valg. Sosialistpartiet (PS) i Frankrike er et slikt eksempel. Medlemmene der valgte Benoît Hamon fra venstrefløyen til sin kandidat ved årets presidentvalg.

Hamon er i ferd med å mislykkes totalt. Han vinner ingen stemmer i sentrum, mens de mest radikale heller flokker seg rundt en enda rødere kandidat, Jean-Luc Mélenchon.

Les også

Theresa May foreslår nyvalg i Storbritannia 8. juni. Kan sikre seg stort flertall i parlamentet.

Corbyn trolig sjanseløs

Det britiske arbeiderpartiet, Labour, står i en lignende krise. I 2010 valgte medlemmene venstrefløyens Ed Miliband til leder. Han tapte valget i 2015, hvorpå Labour-medlemmene valgte den enda rødere Jeremy Corbyn.

Corbyn har splittet Labour av tre grunner: For mange moderate står lederen så langt til venstre at de ikke føler seg representert av ham. Alle målinger tyder dessuten på at Labour ikke kan vinne noe valg med ham som kandidat. I tillegg mangler Corbyn de personlige egenskapene som trengs for å samle et parti i vansker.

Fristelsen for statsminister Theresa May fra Det konservative partiet ble for stor: Hun øyner sjansen til en brakseier og har skrevet ut nyvalg 8. juni. Ifølge de fleste målingene ligger hun an til opp mot 45 prosents oppslutning, mens Labour måles til kun 25.

Les også

Britene har startet Brexit. Dette er kaoset som venter dersom forhandlingene kollapser.

Kan overgå Thatcher

Valgkampen er knapt igang, men om tallene holder noenlunde stikk, vil May vinne med større margin enn Margaret Thatcher noen gang klarte. Også på 1980-tallet prøvde Labour å takle en sterk konservativ statsminister med radikale kandidater, henholdsvis Michael Foot og Neil Kinnock.

Jeremy Corbyn kan til og med risikere at det EU-vennlige sentrumspartiet LibDem bygger seg opp som et klarere alternativ for moderate på venstresiden, noe som i så fall også vil være en parallell til 1980-tallet.

Om ikke annet kan valgene i 2017 gi europeiske sosialdemokrater ett viktig svar i kampen for overlevelse: Det hjelper ikke å gå mot venstre.

Les flere av Aftenpostens lederartikler:

 1. Les også

  Aftenposten mener: Farlig nervekrig om Nord-Korea

 2. Les også

  Aftenposten mener: Erdogan trenger mer motstand, ikke mer makt

 3. Les også

  Aftenposten mener: Viktigst å bekjempe frykt og overreaksjoner etter terroren i Sverige.

Les mer om

 1. Jeremy Corbyn
 2. Labour
 3. Theresa May
 4. Valg i Storbritannia