Leder

Aftenposten mener: Det bør bli lettere å skifte juridisk kjønn

 • Aftenposten Redaksjon

Helse- og omsorgsminister Bent Høie mottar her rapporten som legger grunnlaget for et lovforslag som gjør det lettere å skifte juridisk kjønn. Rapporten ble overlevert av Kari Paulsrud. Poppe, Cornelius/Scanpix NTB

Helseminister Bent Høie (H) ønsker å gjøre det lettere å skifte juridisk kjønn. Vi støtter kjernen i forslaget, men vilkårene bør diskuteres.

I dag fyller fargene og festen igjen Oslos gater. Pride-paraden er det synlige høydepunktet i løpet av en ti dager lang festival for skeive og streite Oslo-borgere. Det er blitt en tradisjon at politikerne i løpet av festivalen inviterer organisasjonene for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (lhbt) til en mottagelse i regjeringens representasjonsbolig. I år brukte helseminister Høie denne anledningen til å annonsere at regjeringen nå sender ut et nytt lovforslag på høring.

Lovforslaget åpner for at det skal bli enklere å endre juridisk kjønn, altså endre sitt kjønn i Folkeregisteret.

LES LUCA DALEN ESPESETH:

Les også

Vi må få et helsevesen som hjelper transkjønnede fremfor å forgripe seg på oss

Egenerklæring

Dagens ordning har vært uforandret siden Norge startet praksisen med kjønnsskifteoperasjoner på 1960-tallet. For å få endret juridisk kjønn må vedkommende få diagnosen F64.0 – transseksualisme. I tillegg må personen gå gjennom en lengre psykiatrisk utredning, langvarig hormonbehandling og fullføre et kirurgisk inngrep som innebærer en irreversibel sterilisering.

Det Helse – og omsorgsdepartementet foreslår, og som en ekspertgruppe i april også anbefalte, er at det nå skal bli mulig å endre juridisk kjønn i Norge uten at det stilles krav til kastrasjon eller annen form for sterilisering. Det skal bli mulig å skifte juridisk kjønn kun ved en egenerklæring til myndighetene, slik prosessen også er i Sverige og Danmark.

Enkelte frykter at egenerklæringen åpner for misbruk av muligheten som en del av et ungdomsoppgjør. Eller at muligheten kan bli brukt som et misforstått virkemiddel i tenåringsjakten på identitet og det å føle seg hjemme i egen kropp. Det kan også oppleves som radikalt å oppheve en av de mest etablerte kategoriene vi har i vår samfunnsstruktur, nemlig at man er født som mann eller kvinne.

— I strid med menneskerettighetene

Det er nødvendig å minne om at denne lovendringen gjelder en liten gruppe mennesker. I 2013 ble 179 pasienter henvist til Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme. Ekspertgruppen bak rapporten «Rett til kjønn – helse til alle kjønn», som regjeringen baserer sitt lovforslag på, argumenter også med at dagens praksis med sterilisering og kastrering er i strid med menneskerettighetene.

Forslaget om å gjøre det enklere å forandre sitt juridiske kjønn tar enkeltindividets frihet på alvor. Det vil gjøre det lettere for et lite mindretall å få være seg selv. Det tar også innover seg kritikken om at det er brudd på menneskerettigheter å forlange sterilisering, og det er vanskelig å finne indikasjoner på at en slik lovendring vil føre til misbruk.

Forslaget om å gjøre det enklere å forandre sitt juridiske kjønn tar enkeltindividets frihet på alvor

Aldersgrense

Bent Høie går imidlertid også inn for at det skal være mulig å skifte juridisk kjønn fra en er 16 år gammel. Barn fra 7-årsalderen kan også få skifte i samråd med foreldrene. Her går Høie lenger enn Danmark, som har 18-års grense. Ekspertgruppen anbefaler også en grense på 18 år. Fra 16 år kan foreldre eller verge motsette seg skifte.

I tillegg har Danmark også krav om en refleksjonsperiode på seks måneder, som ekspertgruppen og Høie ikke går inn for. En refleksjonsperiode vil kunne være til hjelp i en krevende situasjon, og vi mener at det er gode argumenter for å stille et krav om en slik ordning også i Norge. Strengere vilkår vil gi mer legitimitet og seriøsitet til et juridisk skifte av kjønn.

Det å ha en 18 års aldersgrense, samt en obligatorisk refleksjonsperiode, er å ta dem det gjelder på alvor.

INTERESSERT I FLERE MENINGER? Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

LES OGSÅ KOMMENTATOR HELENE SKJEGGESTAD OM HAN, HEN OG HUN:

 1. Les også

  «Min identitet er ikke truet selv om det opprettes et tredje kjønn. Det er ikke din heller.»

 2. Les også

  Jeg er hverken kjønnslig død, ødelagt eller intetkjønn. Jeg er trans.

 3. Les også

  - Oslo skal bli en by for han, hun og hen

 4. Les også

  Oslo Pride inntar Karl Johan

Les mer om

 1. Ledelse

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  SV vil innføre erstatningsordning til transkjønnede som måtte sterilisere seg

 2. KRONIKK

  Transpersoner ble utpekt som uverdige foreldre og måtte steriliseres. Norge må ta ansvar.

 3. KOMMENTAR

  Hei, Høie! Hva skal du gjøre i Priden?

 4. KOMMENTAR

  Penis, testikler og helskjegg skal altså ikke lenger hindre meg fra å kunne bli en kvinne | Espen Ottosen

 5. POLITIKK

  Foreslår en øvre aldersgrense på 46 år ved assistert befruktning, og 15 andre endringer

 6. NORGE

  Regjeringen vil liberalisere sprøyteromsloven