Det viktigste kinesiske ordet Trump bør lære seg før lørdagsmiddagen med Xi Jinping? «Mianzi».

Donald Trump og Xi Jinping begynte forholdet på en god note. I 2017 ble den amerikanske presidenten varmt tatt imot på statsbesøk i Beijing. Men i løpet av 2018 har forholdet surnet.

NYHETSANALYSE: Handelskrigen mellom USA og Kina kan løse seg i løpet av en middagsprat lørdag kveld. Da kan ikke Trump la Xi tape ansikt.

Dersom du har sett mange nok klassiske amerikanske filmer, kjenner du til machospillet «chicken». Kort fortalt handler det om to menn som kjører mot hverandre i hver sin bil. Førstemann til å svinge unna har tapt og utropes til «kylling».

Klassisk spillteori, altså. Dersom ingen svinger unna, ender det hele i kræsj og katastrofe for begge parter. Dersom begge svinger unna, er det ingen som blir skadet, men heller ingen som kan utrope seg selv som vinner.

USA og Kina er for tiden midt i et «chicken»-spill i handelspolitikken. Og et skjebneøyeblikk – der partene må bestemme seg for om de skal svinge unna eller kjøre på – kan komme når Donald Trump og Xi Jinping møtes til middag under G20-møtet i Argentina lørdag.

Les også

Drapsanklaget kronprins forsøker comeback – vurderes siktet for krigsforbrytelser

Trump: – Handelskriger er lette å vinne

Det siste året er forholdet mellom USA og Kina blitt svekket på flere områder. Foreløpig er det i handelspolitikken dette er mest synlig. Landene har innført straffetoll på hverandres varer, og USA har planer om å øke disse tollsatsene kraftig fra 1. januar.

I likhet med «chicken»-spillet handler det litt om rasjonelle valg og litt om å våge å ta sjansen for å sikre seg en større del av kaken.

– Handelskriger er lette å vinne, skrev Trump i en tweet i mars.

Holdningen hans har provosert mange i Kina, og i det siste er USA blitt omtalt som en «handelsbølle» i kinesiske medier.

Det er viktig å huske på at denne saken i stor grad også handler om stolthet og ære. Om det som på kinesisk heter «mianzi» (面子), altså «ansikt», noe man ikke ønsker å tape.

Les også

Autoritære regimer ser lavere risiko ved å rydde kritikere av veien, mener eksperter

– Har vært på kollisjonskurs lenge

Minnene om «hundre års ydmykelse», altså tiden fra Opiumkrigene på 1840-tallet og frem til kommunistpartiet overtok makten i 1949, sitter langt fremme i kinesiske politikeres bevissthet. De tenker på det som en tid da vestlige makter strippet Kina for naturressurser og verdighet.

Å gi etter for Trumps krav, ville vært en ny ydmykelse, et tap av ansikt.

Ikke minst ville det vært et nederlag for Xi Jinping personlig. Han har i stor grad basert sin politikk på visjonen om Kina som en stadig mektigere global stormakt.

Xi Jinping viste ekteparet Trump rundt i Den forbudte by i Beijing i november 2017.

Xi har vært på kollisjonskurs med USA helt siden han overtok som partileder i 2012. Han har blant annet militarisert Sør-Kina-havet og utfordret amerikanernes interesser i en rekke land. Samtidig har han unnlatt å liberalisere det kinesiske markedet, noe som gjør det vanskelig for utenlandske selskaper å få innpass blant de 1,4 milliarder kundene som utgjør Midtens rike.

– Uansett om det var Trump eller Hillary Clinton som vant presidentvalget i 2016, var Washington klar til å utfordre Kina på en rekke fronter, skriver Ely Ratner, studiedirektør ved Center for a New American Security (CNAS), i en artikkel i Foreign Affairs.

Les også

Trump leder 1–0, men Kina står imot. Handelskrigen kan bli til kald krig. | Øystein K. Langberg

Tror ikke på avtale i helgen

Spørsmålet er kanskje om de hadde valgt samme metode. Trump har valgt en svært konfronterende linje. Og han er ikke kjent for å gi etter. I forkant av møtet økte han innsatsen ved å gjenta en trussel om å innføre en tredje runde med straffetoll, denne gangen på varer til en verdi av 2300 milliarder kroner.

Tidligere i høst sendte Beijing-myndighetene et brev med 142 forslag til tiltak de kan gjennomføre for å blidgjøre Trump-administrasjonen, men dette er blitt bryskt avvist av amerikanerne.

– Jeg vet at presidenten er ekstremt skuffet, sa Trumps fremste økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, på en pressekonferanse i Washington, D.C. tirsdag.

Samtidig hintet Kudlow om at det kan komme noe godt ut av middagen i Buenos Aires lørdag.

– Han er åpen for en avtale, sa han om sjefen sin.

Dermed er det ingen som tør å spå om hva som vil komme ut av det viktige toppmøtet. I Foreign Policy skriver Ratner at han ikke har noen tro på en våpenhvile.

«Enhver avtale i Argentina vil i beste fall kun være en taktisk pause. Det kan gi en kortsiktig befrielse for aksjemarkedene og kriserammede amerikanske bønder, men det vil ikke ha noen betydelig eller langsiktig effekt på den geopolitiske høyinnsatskonkurransen mellom USA og Kina. Dagene der verdens to største økonomier kan møtes på halvveien, er over», skriver han.

Tilfeldigheter kan få store konsekvenser

I filmen Footloose fra 1984 skal to av de mannlige karakterene utfordre hverandre til et «chicken»-spill med hver sin traktor. Rollefiguren til Kevin Bacon ender opp med å vinne. Ikke fordi han ønsker det, men på grunn av en tilfeldighet – skolissen hans har hengt seg opp i pedalen slik at han ikke får bremset og svingt unna.

Det er så mange ting som kan avgjøre utfallet av handelskonflikten mellom USA og Kina. Én av dem er i hvilken grad Trump er bevisst det kinesiske «mianzi»-begrepet, og hvor viktig det er for Xi å komme ut av dette med noe å vise til på hjemmebane.

Klarer han ikke det, vil konflikten trappes opp. Da øker faren for at det ender i en kollisjon.