Trump har avlyst Nord-Korea-møtet. Det kan bety mer taktisk galskap.

Trump er avhengig av Kina og Sør-Korea for å hale i land en avtale med Nord-Korea.

NEW YORK (Aftenposten): Tøffe trusler og brutte løfter til tross – det er fortsatt håp for et nytt toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un.

President Donald Trump avlyste torsdag det planlagte møtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Samtidig kom presidenten med en blanding av trusler og smiger til nordkoreanerne, som blir tolket i forskjellige retninger her i USA. Mange frykter en ny periode med trusler og usikkerhet.

Her er noe av det som kan skje videre:

1. Møtet finner sted, litt forsinket

– Mye kan skje, inkludert at det eksisterende toppmøtet finner sted, eller at vi har et toppmøte litt senere, sa Trump i Det hvite hus i går. Hans utenriksminister Mike Pompeo, som har møtt Kim Jong-un to ganger, holdt også døren på gløtt.

Noen timer senere kom Nord-Korea med en uttalelse der de ga uttrykk for at de var overrasket over avlysningen, og fortsatt ønsker forhandlinger om nedrustning. De var også mer smigrende i tonen overfor president Trump.

«Vi har gitt Trump mye ære for avgjørelsen som ingen annen amerikansk president har vært villig til å ta, og for å legge ned arbeid for å få til dette toppmøtet. Vår formann har gjort forberedelser, og har sagt at hvis han møter president Trump, så vil det være en god start», sa viseutenriksminister Kim Kye-gwan.

Noen anonyme kilder i regjeringen sier de er lettet over at møtet er utsatt, fordi de har fryktet at Trump var uforberedt og ville improvisere, skriver Politico. Dette gir Det hvite hus og utenriksdepartementet bedre tid til å arbeide med en mulig løsning.

2. Vi får en ny runde med «mad man»-oppførsel

Før torsdagens kollaps har mange gitt Trump æren for at hans «mad man»-strategi fikk Kim Jong-un til forhandlingsbordet. Uttrykket stammer fra tidligere president Nixon. Det skulle skape et bilde av en uforutsigbar, «gal» leder som kunne finne på å bruke atomvåpen.

Trump har helt siden valgkampen understreket viktigheten av å være uforutsigbar. Det var et av hans kjerneprinsipper også i businesslivet. Derfor er det ikke usannsynlig at vi i tiden fremover får oppleve flere flammende utfall fra den amerikanske presidenten, som fjorårets trusler om ild og raseri, eller påminnelsen fra Trump om at hans «atomknapp» var større enn Kims.

Den nordkoreanske lederen ser ut til å ha en forkjærlighet for samme typen retorikk, og noen eksperter mener det funker:

«I sine mørkeste øyeblikk er nordkoreanerne redde for Trump, fordi han virker ustabil, men de vil aldri vise det», sier nordkorea-ekspert Joel Wit til Politico.

John Bolton følger med når Donald Trump møter Sør-Koreas president Moon-Jae-In i Det ovale kontor.

3. Bolton tar føringen og leder USA inn i en ny kald krig

Presidentens nye sikkerhetsrådgiver John Bolton har fått mye av skylden for at forhandlingene sporet av, både fra Nord Korea, Sør Korea og fra eksperter og politiske motstandere i USA.

Det var Bolton som fortalte Trump at nordkoreanerne hadde kommet med truende uttalelser torsdag morgen. Og det var Bolton som sa til presidenten at dette «var et veldig dårlig tegn», ifølge The Washington Post.

Mange mener Bolton med overlegg har torpedert toppmøtet ved å legge listen for høyt, med krav om øyeblikkelig og total avrustning. Samtidig truet han indirekte Kim Jong-un med at han kan lide samme skjebne som Libyas diktator Muammar al-Gadafi. Gadafi ga opp atomprogrammet sitt i 2003 og ble drept av en rasende mobb i 2011.

Bolton har på kort tid satt sterkt preg på Trump-regjeringens politikk. Han er en politisk ringrev med fartstid fra Bush-regjeringen og har et stort nettverk blant konservative grupper i Washington.

Denne uken kom den overraskende nyheten om at Bolton også er involvert i handelsforhandlingene med Kina. Dette er i utgangspunktet utenfor sikkerhetsrådgiverens ansvarsområde. Bolton har sagt at Kina kan «ha godt av litt sjokkterapi» og foreslo i 2016 at USA kunne bruke Taiwan som pressmiddel.

Bolton har tidligere tatt til orde for at USA må jobbe aktivt for å velte fiendtlige regimer. Han skrev også at USA kan måtte angripe Nord-Korea først i en kronikk i Wall Street Journal i februar.

Trump beskriver Kinas president Xi Jinping som «en venn», men anklager ham samtidig for å ha påvirket Kim Jong-un.

4. Kina legger tungen på vektskålen

Den videre skjebnen til Trumps avrustningsdrøm er avhengig av nettopp Kina. Trump har tidligere skrytt av den kinesiske presidenten Xi Jinping og gitt uttrykk for at kineserne har vært sentrale i arbeidet med å få til forhandlinger om en nedrustningsavtale.

Så skjedde to ting: handelsforhandlingene mellom Kina og USA gikk i stå, og Kinas president Xi Jinping møtte Kim Jong-un i begynnelsen av mai. Etter det endret nordkoreanerne oppførsel, ifølge Trump. De dukket ikke opp til et avtalt planleggingsmøte med amerikanerne i Singapore i forrige uke, ifølge The New York Times.

Trump anklager kineserne for å bruke Nord-Korea som pressmiddel. Xi «er en god pokerspiller» sa Trump denne uken, under et møte med Sør-Koreas president Moon Jae-in.

Dersom USA og Kina kan komme videre i sine tøffe forhandlinger om handel og sanksjoner, kan muligens det også komme Trump til gode i form av mer samarbeidsvilje om Nord-Korea.

Sør-Koreas president Moon Jae-in har jobbet hardt for å få til en avtale med nordkoreanerne, og kan nå møte backlash i hjemlandet.

5. Sør-Korea blir mindre samarbeidsvillige

Men noen frykter også at nabolandene nå blir mindre samarbeidsvillige. Mange medier rapporterte at Sør-Korea ikke var blitt varslet om avlysningen før den kom torsdag. Sør-Koreas president Moon Jae-in har jobbet hardt for å få til en nedrustningsavtale.

Medlemmer av regjeringspartiet til Moon har kritisert John Bolton for hans uttalelser de siste ukene.

– Det kan bli vanskelig å løse sensitive problemer og innfløkte diplomatiske floker gjennom den type kommunikasjon som nå blir brukt, sa Moon torsdag, ifølge The Korea Herald.

Dette er det som skjer når man bedriver diplomati «opp ned, baklengs og med megafon», sa The Atlantic Councils Robert Manning til Axios.

Den sørkoreanske presidenten risikerer å tape ansikt og politisk kapital i hjemlandet, sier Lee Byong-chul ved Institute for Peace and Cooperation i Seoul til The New York Times.

«Moon og hans folk har investert så mye i dette toppmøtet. Nå vil de møte en skadefro opposisjon som vil gjøre narr av dem fordi de var naive», sier Lee.

Hei! Jeg heter Christina Pletten og er Aftenpostens korrespondent i New York. Kom gjerne med spørsmål, kommentarer eller innspill til tema du har lyst å lese mer om.

Følg meg på Facebook hvis du er interessert i USA og vil ha melding når vi publiserer nye saker.