Mindre demokrati, mindre åpenhet, mindre humanitet

  • Kristoffer Rønneberg
Barack Obama og Ban Ki-moon er begge inne i sitt siste halvår som henholdsvis USAs president og FNs generalsekretær. Denne uken holdt de sine avskjedstaler til verdensorganisasjonen.

Er menneskeheten i ferd med å kludre det til for seg selv? Mye tyder på det, mener Barack Obama og Ban Ki-moon. Denne uken trykket begge verdenslederne på alarmknappen i sine avskjedstaler til FN.

FN-taler er som regel tørre saker. Det er derfor du ikke hører om dem så ofte. Verdensorganisasjonen er full av ømme tær, sensitive saker og et behov for forsiktig manøvrering.

Men denne uken har vært annerledes. Den årlige høynivåuken i FN, der ledere fra de 193 medlemslandene samles for å snakke om verdensproblemene, har vært preget av en mer amper stemning enn vanlig.

Det skyldes ikke minst USAs president Barack Obama og FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som holdt hver sin tordentale denne uken der de både ropte varsko på vegne av demokratiet samtidig som de gikk verbalt rett i strupen på navngitte land og ledere.

– Jeg står her og er dypt bekymret, sa Ban.

– En del av oss som har promotert demokratiet, føler oss ganske motløse, sa Obama.

Avtroppende FN-generalsekretær Ban Ki-moon er kjent for sitt milde vesen og sitt diplomatiske språk. Mange skvatt derfor da han gjøv løs på ledere i enkeltland.

«Oss» og «dem»

Selv om begge påpekte at det er mye som går i riktig retning her i verden, var talene deres preget av sterk uro.

– Avgrunner av mistro splitter borgere fra sine ledere. Ekstremister dytter folk inn i leire av «oss» og «dem». Jorden angriper oss med stigende havnivåer, rekordvarme og ekstremstormer. Og mange menneskers dagligliv er definert av fare, sa Ban Ki-moon.

Sørkoreaneren er kjent for sitt milde vesen og sitt diplomatiske språk. Mange kvakk derfor til da han i talen sin denne uken gjøv løs på ledere i enkeltland (Sør-Sudan og Syria) samtidig som han klandret alle som har bidratt til å holde borgerkrigen i Syria i gang ved å bidra med våpen eller annen militærhjelp.

– De har blod på sine hender, sa han.

Obama rettet stikk mot Trump

Obama, på sin side, brukte mye tid på å snakke om hvordan verdensordenen er truet av sterke krefter som er mer opptatt av nasjonal styrke enn av internasjonalt samarbeid.

– Det ser ut til å være en stadig større konkurranse mellom autoritære og liberale krefter akkurat nå, og jeg vil at alle skal vite at jeg ikke er nøytral i den konkurransen, sa han.

Presidenten anklaget Russland direkte og Kina indirekte for å dra verden i gal retning. Populister som Donald Trump ble også indirekte rammet av Obamas vrede da presidenten påpekte at land som «bygger murer rundt seg selv, ender opp med å fengsle seg selv.»

Begge lederne fortalte også om en sterk bekymring for at ytringsfriheten trues i stadig større deler av verden.

Barack Obama sitter og mottar applaus etter sin tale i FN.

Klar utfordring til norske politikere

De kraftfulle talene har nok en sammenheng med at både Obama og Ban er i ferd med å avslutte sine nåværende jobber. Dette var siste muligheten deres til å tale til FNs hovedforsamling i sine nåværende roller.

De har også rett i at verden preges av mindre demokrati, mindre åpenhet og mindre demokrati. Ifølge organisasjonen Freedom House har det vært et dårlig tiår: 105 land er blitt mindre fri, 61 land har gått i riktig retning.

– Vi har alle et valg å ta, sa Obama i talen sin.

Og la til:

– Alle vi som tror på demokratiet, er nødt til å tale vår sak på en kraftfull måte.

Det er en klar utfordring til politikere i land som Norge.

Spørsmålet er om noen av dem er villige til å ta den utfordringen. De autoritære kreftenes økende makt gjør også at det kan koste å konfrontere disse landene.

Det er det valget Obama snakker om.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.