Uansett utfall i Kavanaugh-saken: Millioner av amerikanere vil bli rasende | Kristoffer Rønneberg

Brett Kavanaugh kan bli USAs neste høyesterettsdommer. Her avlegger han eden før høringen på torsdag.

Det var ikke meningen at utnevnelsen av en høyesterettsdommer skulle bli så politisk betent. Etterdønningene vil ri USA som en mare i mange år fremover.

NYHETSANALYSE: Noen TV-øyeblikk etser seg fast i historien. I USA har de hatt en del av dem: Månelandingen, den første TV-debatten mellom Kennedy og Nixon, biljakten på OJ Simpson, terrorangrepene 11. september – for å nevne noen. Øyeblikk som forener nasjonen.

Torsdagens dramatiske høring i Senatets justiskomité føyer seg inn i denne rekken. Over hele USA – og i mange andre land – satt folk som klistret til store og små skjermer mens de fulgte med på utspørringen av psykologiprofessor Christine Blasey Ford og dommer Brett Kavanaugh, mannen som håper på en plass i høyesterett.

«Alle på flyvningen min ser på Kavanaugh-høringen», skrev underholdningsjournalisten Rebecca Rubin på Twitter, som også inkluderte et bekreftende bilde:

Selv om nasjonen var forent i hva de så på, fungerte høringen likevel som en påminnelse om hvor splittet amerikanerne er blitt. I utgangspunktet handler dette om en kvinne som står frem med en historie om hvordan hun ble forsøkt voldtatt for 36 år siden.

På mange måter er dette en #metoo-historie.

Det er faktisk mulig at øyeblikket ikke kunne skjedd uten #metoo-bevegelsen, som begynte for nesten nøyaktig ett år siden.

Og Fords modige vitnemål har inspirert svært mange andre til å stå frem med sine historier de siste dagene.

Samtidig viser høringen hvordan både #metoo-kampanjen og utnevnelsen av høyesterettsdommere blir forsøkt kapret av maktkåte og kyniske politikere. På begge sider.

Ett eksempel: Senator Mazie Hirono, en demokrat fra Hawaii, ventet ikke til Ford var ferdig med høringen sin en gang før hun brukte den følelsesladde historien hennes i en e-post der hun ba om pengebidrag fra tilhengerne sine. Hirono beklaget senere.

Den republikanske senatoren Lindsey Graham var rasende både under og etter høringen på torsdag.

Et annet eksempel: Senator Lindsey Graham, en republikaner fra Sør-Carolina, var så rasende etter høringen på torsdag at han gladelig innrømmet at fremtidige bekreftelsesprosesser ville bli påvirket av politikk:

– La meg si til mine demokratiske venner: Dersom dette er den nye normen, bør dere passe godt på personene dere nominerer, sa han bittert til den fremmøtte pressen utenfor høringsrommet på torsdag.

Enige om at de ikke er enige

Polariseringen av USA har pågått lenge, men takten har akselerert de siste årene. Landet trekkes i to ulike retninger, noe som både preges og styrkes av maktkampene i Washington, DC.

En av få ting amerikanere klarer å bli enige om, er paradoksalt nok ideen om at demokrater og republikanere ikke engang klarer å bli enige om grunnleggende faktaopplysninger, ifølge en fersk Pew-undersøkelse.

Senatet kan avgjøre Kavanaughs skjebne i løpet av den kommende uken. Kavanaugh trenger et flertall i Senatet. Det betyr at han må få minst 50 stemmer, fordi visepresident Mike Pence kan bidra med en avgjørende stemme dersom resultatet blir uavgjort.

Republikanerne har i dag 51 stemmer, demokratene har 49. Dersom samtlige demokrater stemmer mot ham, har han kun råd til at én republikansk senator gjør det samme.

Uansett hva utfallet blir, vil landet trolig bli ytterligere splittet. Millioner av mennesker vil bli sinte dersom han ender opp som høyesterettsdommer. Millioner av mennesker vil bli sinte dersom han ikke gjør det.

Tidligere ble dommere godkjent på tvers av partigrensene

Hvis Kavanaugh får grønt lys fra Senatet, vil det vekke et voldsomt raseri blant demokrater og andre som mener at anklagene mot ham burde diskvalifisere ham fra jobben.

Mange av dem som oppfatter professor Ford som en helt fordi hun sto frem og fortalte sin historie, vil også reagere med sinne dersom Kavanaugh ender opp i høyesterett.

Det er bare en måned og noen dager til mellomvalget i USA, der amerikanerne skal stemme frem samtlige 435 medlemmer av Representantenes hus, en tredjedel av Senatets 100 medlemmer samt en rekke guvernører og andre lokale posisjoner.

Utnevnelsen av en høyesterettsdommer burde ikke være en sak av betydning for et amerikansk valg. Det er tross alt ikke så lenge siden dommere som hovedregel ble godkjent på tvers av partigrensene – den progressive dommeren Ruth Bader Ginsburg, for eksempel, fikk bare tre stemmer mot seg da hun ble bekreftet av Senatet i 1993.

Christine Blasey Ford sto frem med sin overgrepshistorie på torsdag. Det gjorde henne til en helt i mange amerikaneres øyne.

Kavanaugh bidro til politiseringen på torsdag

Maktfordelingen mellom Kongressen, høyesterett og presidenten er ment å sikre at de tre institusjonene er uavhengige av hverandre. Men presidenten nominerer høyesterettsdommere, og det er Senatet som skal godkjenne nominasjonen. Svakheten i denne strukturen – at den er lett å misbruke politisk – er svært synlig i USA for tiden:

I 2016 klarte republikanerne å trenere bekreftelsen av Merrick Garland, som Barack Obama hadde nominert til høyesterett, helt til republikanerne vant flertall i Senatet og dermed kunne vrake ham til fordel for den konservative Neil Gorsuch.

Demokratene ble rasende, og de har åpent forsøkt å trenere utnevnelsen av Brett Kavanaugh fordi de frykter at han som høyesterettsdommer vil trekke landets øverste domstol langt mot høyre.

Kavanaugh bidro i stor grad selv til politiseringen da han i høringen på torsdag påsto at anklagene om seksuelle overgrep kun var en hevnaksjon på vegne av Hillary Clinton etter at hun tapte presidentvalget i 2016.

Mange republikanere vil være enige med ham. Og professor Fords anklager mot Kavanaugh – uansett hvor reelle de måtte være – er utvilsomt blitt en brikke i demokratenes spill.

Skulle partiet tape denne runden, vil det utgjøre et kraftig våpen som kan brukes for å oppildne demokratiske velgere nå i november. Senator Hironos pengeinnsamling er bare begynnelsen.

En seier for Kavanaugh vil også trolig sørge for at kandidater for demokratene i mange år fremover vil lokke velgerne med et løfte om å stille Kavanaugh for riksrett.

Kavanaugh-tap kan oppildne republikanerne

Men hva skjer dersom Kavanaugh ikke får jobben?

På kort sikt kan det svekke entusiasmen blant deler av det republikanske grunnfjellet. Noe av det som gjør dem så begeistret for Donald Trump, er at han ønsker å fremme konservative dommere til de øverste domstolene.

.@IngrahamAngle gives a comprehensive look how President Trump is methodically putting a conservative imprint on th … https://t.co/jJltrqmhul

Samtidig vil mange republikanere på sikt bli oppildnet av ideen om at demokratene ønsker å sabotere for dem – selv om Trump skulle klare å nominere og Senatet skulle klare å bekrefte en annen kandidat i løpet av de neste par månedene.

Lindsey Grahams raseri ble berømmet av mange republikanere torsdag. Det raseriet vil ikke avta i årene som kommer dersom partiet taper i Kavanaugh-saken. Og det vil spre seg til andre.

Splittelsen vi har vært vitne til denne uken, gjør torsdagens høring til mer enn et dramatisk TV-øyeblikk. Det er også en påminnelse av hvor politisert – og polarisert – det amerikanske samfunnet er blitt.