Nyhetsanalyse

Donald Trumps stengte dør stemples som både ulovlig og ineffektiv

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Visepresident Mike Pence og forsvarsminister James Mattis sto bak Donald Trump da han fredag signerte presidentordren som forhindrer millioner av muslimer fra å reise til USA. Både Pence og Mattis var sterkt kritiske til et lignende forslag da Trump fremmet det i desember 2015.

Ingen av 11. september-kaprerne ville blitt omfattet av den dramatiske innvandringsstansen presidenten innførte på fredag.

Gjett hvem som kom med denne reaksjonen da Donald Trump i desember 2015 foreslo å nekte muslimer fra å få lov til å slippe inn i på amerikansk jord:

– Forslaget om å bannlyse muslimer fra å slippe inn i USA er fornærmende og i strid med Grunnloven.

Jo, det var Mike Pence som skrev dette på Twitter. Den gang var han guvernør i Indiana. Nå er han visepresident.

Fredag sto Pence bak Donald Trump og smilte da presidenten signerte en ordre som nekter innbyggerne fra syv muslimsk-dominerte land – Irak, Syria, Iran, Sudan, Libya, Somalia og Jemen – å reise til USA.

Vedtaket gjelder bare i 90 dager, men det kan fornyes.

Folk nektes allerede å sjekke inn på fly til USA

Trumps presidentordre er en dramatisk, dog midlertidig, omlegging av USAs innvandringspolitikk. De neste 120 dagene skal ingen flyktninger få slippe inn i landet.

Flyktninger fra Syria utestenges på ubestemt tid, til tross for at ingen syriske flyktninger har utført noen terrorhandlinger i landet.

Ordren omfatter også folk som i dag har lovlig opphold i USA. De vil altså foreløpig ikke få slippe inn i landet igjen.

På flyplasser verden over blir allerede folk med pass fra Trumps syv nei-land nå nektet å sjekke inn på fly til USA – uansett om de har visum eller oppholdstillatelse fra før eller ei.

Blant dem som ikke får komme til USA: Iranske Ashgar Farhadi, som må gå glipp av Oscar-tildelingen der han er nominert for å ha laget årets beste utenlandske film.

Senere vil kristne flyktninger bli prioritert når USA skal bestemme seg for hvem som skal få slippe inn i landet, sa Trump i et intervju med en kristen TV-kanal på fredag.

 • Seks journalister er anholdt i USA etter å ha dekket anti-Trump-demonstrasjon. Nå risikerer de ti års fengsel.

Ingen av 11. september-kaprerene ville blitt rammet

Forslaget om å bannlyse muslimer fra å slippe inn i USA kom i kjølvannet av masseskytingen i San Bernardino, California i desember 2015, der et muslimsk ektepar skjøt og drepte 14 personer som var samlet til et julebord.

Ektemannen var født i Chicago. Kona var fra Pakistan. Ingen av dem ville blitt omfattet av presidentordren Trump signerte på fredag.

I ordren omtales terrorangrepene 11. september 2001 hele tre ganger i de første tre avsnittene. De 19 kaprerne som gjennomførte disse angrepene var fra Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater og Libanon. Heller ikke disse terroristene ville blitt omfattet av Trumps presidentordre.

Masseskytingen på nattklubben i Orlando i fjor, der 50 mennesker ble drept? Gjerningsmannen ble født på Long Island i New York.

Den konservative tankesmien Cato Institute har tatt en titt på samtlige terrorangrep på amerikansk jord i årene 1975–2015. Hvor mange amerikanere ble drept av folk fra de syv landene Trump har utpekt? Null.

Eksperter: Trump bryter amerikanske lover

Mange analytikere og eksperter klør seg derfor i hodet for å forstå hvordan Trumps presidentordre på noen måte skal være en effektiv måte å styrke landets sikkerhet på. Flere påpeker at ordren tvert imot kan være direkte skadelig for landet.

– Ingen terrorist, terrorgruppe eller alle terrorister som noen gang har vært samlet har påført større skade på USA enn hva Trump har gjort med sin ulovlige presidentordre, skriver David Rothkopf, redaktøren i magasinet Foreign Policy, på Twitter.

Han er ikke alene om å mene at Trump har brutt amerikanske lover med sine nye immigrasjonstiltak. Blant annet er det forbudt, i henhold til Grunnloven, å diskriminere mennesker ut fra hvilken religion de tilhører.

I tillegg, påpeker immigrasjonseksperten David J. Bier ved Cato Institute, er det forbudt å diskriminere mennesker ut fra hvilket statsborgerskap de har. I 1965 signerte nemlig president Johnson den såkalte «Immigration and Nationality Act», som skulle forhindre nettopp denne formen for diskriminering.

– Ordren er ulovlig, fastslår han i et leserinnlegg i The New York Times.

Republikanske ledere var sterkt imot Trumps forslag

Da Trump kom med sitt opprinnelige forslag i desember 2015, var det mange som reagerte, også på republikansk side.

– En religiøs test for å komme inn i landet vårt er i strid med våre amerikanske verdier. Jeg nekter å gå med på det, skrev speaker Paul Ryan på Twitter.

– Det går imot alt vi står for, sa tidligere visepresident Dick Cheney.

– Noe slikt ville få våre allierte til å tro at vi har mistet troen på sunn fornuft. Folk i Midtøsten tror at vi har mistet vettet fullstendig. Denne typen saker påfører oss stor skade, og det sender sjokkbølger gjennom det internasjonale systemet, sa general James Mattis i et intervju i juli.

Mattis er nå USAs forsvarsminister. Også han sto bak Trump og smilte da presidenten signerte ordren.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Mike Pence
 3. Flyktninger
 4. Grunnloven
 5. USA
 6. Muslimer