Nyhetsanalyse: Romansen mellom Putin og Trump kan være over før festen har startet

  • Per Anders Johansen
Trumps avgåtte sikkerhetsrådgiver Michael T. Flynn på fest for Putin og propagandakanalen Russia Today 10. desember 2015. Tirsdag måtte han gå. Det er dårlig nytt i Moskva.

Skuffelsen i Moskva viser at Kreml trenger Trump mer enn Det hvite hus trenger Putin.

– Forbindelsen er brutt.

Putins politiske løpegutter i Moskva klarte ikke skjule den første skuffelsen da Trumps sikkerhetsrådgiver Michael T. Flynn fikk sparken.

Dette ble tolket som en veldig dårlig nyhet av Kremls propagandister, som for ett år siden hadde Flynn på lønningslisten.

10. desember 2015 fikk han et ukjent honorar for å reise til Moskva, spise middag med Putin og kaste glans over bursdagsfesten til propagandakanalen Russia Today. Han har også sagt at Kremls systematiske løgner og propaganda ikke er noe verre enn CNN.

Det som felte Flynn var at han også ble tatt i løgn. Han fortalte ikke sannheten om sine telefonsamtaler med Russlands ambassadør.

Ikke rart at russere var sinte da Flynn forsvant ut etter en historisk kort karrière i Det hvite hus. De føler seg lurt.

28. januar hadde Putin og Trump sitt første telefonmøte. Fra venstre president Donald Trump, stabssjef Reince Priebus, visepresident Mike Pence, Trumps strateg Steve Bannon, Sean Spicer og nå avgåtte nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Putin og Trump= sant?

– Russofobien har allerede infisert den nye administrasjonen fra topp til bunn, skrev lederen for utenrikskomiteen i føderasjonsrådet Konstantin Kosatsjev på Facebook.

– Målet er ikke Flynn, men faktisk Russland, tvitret hans komitékollega Aleksei Pusjkov.

Vi må slutte å la oss skremme av de jevnlige, hyppige utbruddene i Moskva. Frykt er Kremls viktigste eksportvare – etter olje og gass.

Dessuten preges Kreml fortsatt av mindreverdighetskompleks og paranoia. Putin forstår godt at en president ikke kan ha nære rådgivere som lyver for sjefen.

Russerne har dessuten fortsatt en venn i utenriksminister Rex Tillerson, som med sin Putin-medalje ikke kan beskyldes for russofobi.

Derfor flørter presidentene

I det giftige politiske klimaet i USA spilles det stadig på at Trump er i lommen på Putin, og at russiske hackere avgjorde valget.

Dette liker Kreml. Påstandene bygger opp om bildet av at Russland er tilbake som stormakt.

Trump kan ha legitime grunner til å innlede et bedre forhold med Russland.

Folk flest i både USA og Russland ønsker mindre spenning og krigsfrykt, og synes ikke at Ukraina eller Syria er verdt en storkrig.

Klarer Putin og Trump å knekke IS gjennom bedre samarbeid, vil begge vinne på det.

Trumps aggressive linje mot Kina kan dessuten føre til at han vil unngå en kamp på to fronter samtidig.

En russisk journalist vifter med en plakat laget av et ultranasjonalistisk russisk part med Putin, Frankrikes Marine Le Pen, center og Donald Trump ved siden av hverandre under Putins årlige pressekonferanse før jul.

Putin trenger Trump mer

Den russiske skuffelsen over at Flynn forsvant, illustrerer at Moskva trenger Trump mer enn Det hvite hus trenger Putin.

Russland trenger Vestens kapital og teknologi mer enn USA trenger russisk olje og gass. Putins krig i Syria eller Donbass har ikke hjulpet de over 20 millioner russerne som må overleve på mindre enn 5 dollar dagen.

Kreml klarer knapt å skjule hvor mye Putin ser frem til et toppmøte. Så langt har Trump bare vært villig til å love et kort møte på hotellet under G20-møtet etter sommeren.

Realiteten er at Trump ikke har noe hastverk med Putin. Han mer enn nok med å «gjøre Amerika stort igjen». Russland må klare seg selv.