Obama skulle samle svarte og hvite amerikanere. I stedet er de drevet lenger fra hverandre.
DALLAS (Aftenposten): Forholdet mellom svarte og hvite amerikanere er blitt dårligere mens Barack Obama har vært president.
– Jeg rettferdiggjør ikke drapene på politifolkene, men jeg skjønner hvorfor det skjedde, sier Jamal Anderson (32).
Han legger ned en blomst foran en politisperring noen kvartaler unna stedet der fem politimenn ble skutt og drept av en svart gjerningsmann torsdag kveld.
32-åringen er ikke alene om å tenke som han gjør. I løpet av de siste to dagene har jeg hørt varianter av det samme fra mange av dem jeg har snakket med.
Jeg hørte det fra en persisk Uber-sjåfør på vei fra flyplassen. Jeg hørte det fra en mexicansk-amerikansk kvinne i en park i Dallas sentrum. Jeg hørte varianter av det samme argumentet fra svarte og hvite pastorer som deltok på en samlingsmarkering i den enorme Concord-kirken fredag kveld.
Slik prøver Dallas å hele sine dype sår etter politiskytingen
Og hva er det de sier at de forstår? At en svart mann ble så frustrert over politidrapene på andre svarte menn at han begynte å skyte mot hvite politifolk fordi de var hvite.
Tygg litt på det. Det forteller noe viktig om USA i dag.
53 prosent mener at raserelasjonene er dårlige
Dersom noen trodde at rasisme var et lukket kapittel i amerikanske historiebøker, bør de ha våknet opp denne uken. Rasisme er, som mange har påpekt i artikler og bøker, USAs arvesynd.
Det er en arvesynd som er utviklet over flere århundrer, først i form av slaveri, deretter i form av segregeringslover og senere som sosioøkonomiske forskjeller forkledd som klasseskiller.
Mange hadde håpet at raserelasjonene skulle bli bedre etter at Barack Obama, som er halvt kenyansk, ble president i 2009. Dette var tross alt mannen som i 2004 forkynte at «det finnes ikke noe svart Amerika eller hvitt Amerika, det finnes bare de forente amerikanske stater».
I stedet mener stadig flere at forholdet mellom folkegruppene blir stadig verre. I 2008 sa 30 prosent av amerikanerne at relasjonene mellom svarte og hvite amerikanere var dårlig eller svært dårlig, ifølge en meningsmåling fra Gallup.
Den hittil siste målingen, utført i juni år, viser at tallet er steget til 53 prosent.
Politidrapene i Dallas: Fant bombemateriale hjemme hos mistenkte
Hvite folk nyter fordeler
Raseriet finnes i flere etniske leire. Donald Trump hanker inn mye av støtten sin fra hvite, godt voksne amerikanere som mener at minoritetene er i ferd med å overta stadig mer makt i landet.
Og svarte amerikanere ser hvordan de fortsatt forskjellsbehandles, ikke minst av politiet. Hadde Alton Sterling og Philando Castile, de to svarte mennene som ble skutt og drept av politiet denne uken, blitt behandlet på samme måte dersom de var hvite?
– Hvite folk nyter fordeler. Skjønner du ikke det, er du trolig hvit, sa pastor Jeff Warren, som er hvit, i Concord-kirken på fredag.
Han har rett. Jeg tenker ofte på det selv. Som en hvit person i USA ser jeg på politiet og tenker «beskyttelse». Mange amerikanere med en noe mørkere bruntone i huden enn meg ser på politiet og tenker «trøbbel».
Det er ikke uten grunn at New York-borgermester Bill de Blasio, som er gift med en afroamerikansk kvinne, har måttet fortelle barna sine at de må være ekstra forsiktige i møte med politiet fordi de er mørke i huden.
Dallas-skytteren ble sendt hjem fra Hæren
Obama vil bli husket for dette
Og av og til hjelper det heller ikke å oppføre seg pent. Philando Castile ser - vi må ta forbehold ettersom saken fortsatt er under etterforskninng - ut til å ha gjort alt riktig da politiet stanset ham i Minnesota denne uken fordi han hadde et ødelagt bremselys. Likevel ble han skutt, tilsynelatende idet han skulle hente frem lommeboken sin for å vise politiet førerkortet sitt.
Barack Obama tegnet et bilde i 2004 av et post-rasistisk USA. 12 år senere er den drømmen fortsatt langt unna. Det er selvsagt ikke bare hans feil – dette handler i stor grad om langsiktige sosiale og økonomiske trender.
Men det vil likevel trolig henge ved ham lenge etter at Obama forlater Det hvite hus.
At USA fikk sin første afroamerikanske president. Og at forskjellene mellom svart og hvit ble større mens han var president.
Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA