«Brutalt torturert, drept og kuttet opp i biter». Derfor rokker en journalists forsvinning ved balansen i Midtøsten

Jamal Khashoggi forsvant i Istanbul 2. oktober. Her, i desember 2014, presenterer Khashoggi planene om en ny arabisk nyhetskanal. Kanalen måtte stenge få timer etter at den startet sendingene i februar 2015.

ISTANBUL (Aftenposten): Selv Donald Trump kan bli tvunget til å endre kurs dersom en kritisk journalist ble likvidert i Saudi-Arabias konsulat.

NYHETSANALYSE: Tyrkia har konkludert med at Jamal Khashoggi (59), en fremtredende saudiarabisk journalist, ble drept i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i forrige uke, opplyser tyrkiske tjenestemenn til flere medier.

«Han ble drept av et drapslag på 15 personer som ble fløyet inn til Istanbul for å gjennomføre drapet. Det var et planlagt drap», har to ikke navngitte tyrkiske tjenestemenn med kjennskap til etterforskningen opplyst til The Washington Post.

– Drapet var planlagt, og liket er blitt fjernet fra konsulatet, opplyser en tyrkisk tjenestemann til Reuters.

Tawakkol Karman, fredsprisvinneren fra 2011, holder et bilde av Jamal Khashoggi utenfor Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 5. oktober.

– Liket ble kuttet opp i biter

«Khashoggi ble brutalt torturert, drept og kuttet opp i biter. Alt ble filmet på video for å bevise at oppdraget var blitt utført, og opptaket ble tatt ut av landet», sier en høyerestående tyrkisk politikilde til Middle East Eye.

Tyrkia har imidlertid ikke gått ut med noen anklager offisielt, og Saudi-Arabia hevder at påstandene er grunnløse.

Saudiene tok lørdag Reuters med på en omvisning i konsulatets seks etasjer. Nyhetsbyrået fikk imidlertid ikke se noen videobilder av at Khashoggi forlot bygningen.

– Konsulatet har overvåkingskameraer, men de tar ikke opp bilder, ble det forklart.

En tjenestemann kommer ut av døren til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 7. oktober.

– Selvfølgelig vil de ha meg ut av bildet

Jamal Khashoggi har tidligere i sin karriere vært kjent som en av få journalister som intervjuet Al-Qaida-lederen Osama bin Laden. I 2015 var han redaktør for en TV-stasjon som ble stengt av myndighetene etter få timer.

Han fryktet for sitt liv, skriver Robin Wright i The New Yorker.

– Selvfølgelig vil de ha meg ut av bildet, sa han til Wright i august.

I en spalte i Washington Post har Khashoggi skrevet kritiske artikler om Saudi-Arabia og kronprins Mohammed bin Salman, kongedømmets sterke mann, kjent under forkortelsen MBS.

Han hadde levd i selvpålagt eksil i USA i mer enn et år, og hadde oppholdstillatelse der. Årsaken til at han reiste til Tyrkia, var at han ville gifte seg med sin tyrkiske forlovede, Hatice Cengiz.

Jamal Khashoggis forlovede, Hatice Cengiz, utenfor Saudi-Arabias konsulat 3. oktober.

Forloveden ventet i 11 timer utenfor konsulatet

Hensikten med å oppsøke det saudiarabiske konsulatet var å skaffe papirer som bekreftet at han hadde skilt seg fra sin forrige kone. Han møtte først opp i konsulatet 28. september, og tirsdag 2. oktober vendte han tilbake for å få papirene han trengte.

I likhet med noen andre konsulater i Istanbul er det ikke lov å ta med mobiltelefonen inn på konsulatets område. Khashoggi ga telefonen til forloveden, som ventet utenfor.

Etter fire timer uten livstegn fra forloveden, ringte hun politiet. Hun ventet i 11 timer den dagen, men Khashoggi kom ikke ut igjen, ifølge henne.

Kronprins Mohammed bin Salman anses av mange som Saudi-Arabias viktigste beslutningstager.

MBS: Khashoggi gikk ut selv

Saudi-Arabia nekter for at Khashoggi ikke kom ut igjen fra ambassaden.

– Han forlot konsulatet etter noen minutter eller en time, jeg er ikke helt sikker, sa kronprins Mohammed bin Salman til Bloomberg i et intervju som ble gjennomført sist onsdag kveld.

Han sa da at tyrkiske myndigheter skulle få lov til å komme inn på konsulatet for å sjekke selv.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa søndag at han følger Khashoggi-saken personlig.

– Det er veldig, veldig opprørende for oss at dette skjer i vårt land, sa Erdogan ifølge avisen Hürriyet.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han følger utviklingen av Khashoggi-saken personlig.

Et anstrengt forhold kan bli enda dårligere

Den tyrkiske presidenten opplyste at både det saudiarabiske konsulatet og flyplassene er blitt overvåket tett etter forsvinningen.

Mandag sa Erdogan at Saudi-Arabia må bevise at Khashoggi forlot konsulatet i Istanbul.

Så langt har Erdogan ikke kommet med noen anklager mot Saudi-Arabia, men saken har potensial til å forverre det allerede anstrengte forholdet mellom de to landene.

– Tyrkia inngår i ondskapens triangel

Da Saudi-Arabia og flere andre arabiske land gikk til blokade mot Qatar, valgte Tyrkia Qatars side, en lojalitet Qatar belønnet med et luksusfly til 3,3 milliarder kroner.

– Tyrkia inngår i et ondskapens triangel sammen med Iran og ekstreme religiøse grupper, skal MBS ha sagt i mars ifølge den egyptiske avisen Al-Shorouk.

Saudi-Arabias konsulat i Istanbul består av et bygg på seks etasjer. Bygningen har to utganger på hver sin side av bygget. Khashoggi kan ha gått ut av begge utgangene, opplyser konsulatet til Reuters.

Ledende amerikanske politikere reagerer skarpt

Dersom drapet på Khashoggi blir bekreftet, kan det også få følger for hvordan USA forholder seg til Saudi-Arabia.

– Dersom dette er sant, at Saudi-Arabia lurte en person som bor i USA inn i sitt konsulat og drepte ham, bør det innebære et fundamentalt brudd på forholdet til Saudi-Arabia, skriver demokraten Chris Murphy, medlem av Senatets utenrikskomité, på Twitter.

Republikaneren Marco Rubio, som er fra samme parti som president Donald Trump, skriver på Twitter at dersom nyhetsrapportene er sanne, må USA reagere sterkt.

Folk står utenfor politisperringene ved Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 4. oktober.

Forsvinningen kan bli en nøtt for Trump

Donald Trump har ikke tvitret om saken. Han har knyttet Saudi-Arabia til seg som en av sine mest sentrale allierte i konflikten med Iran, som han anklager for å spre kaos og terror i Midtøsten. Han har også skrytt av saudienes vilje til å kjøpe amerikanske våpen.

Men kongressmedlemmer som allerede er misfornøyd med Saudi-Arabias rolle i krigen i Jemen, kan komme til å bli enda mer kritiske, skriver Washington Posts kommentator Ishaan Tharoor.

Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Klart budskap til kritikerne

Kronprins Mohammed bin Salman har dyrket et image som en reformator, som blant annet lar kvinner få kjøre bil for første gang. Men idet kvinnene fikk rett til å sitte bak rattet, satt noen av forkjemperne for saken i fengsel.

Nå har kritikere fått enda mer å være redde for.

– Alle saudiarabere jeg kjenner, er livredde, tvitrer Sarah Leah Whitson i Human Rights Watch.

– Det betyr at Saudi-Arabia kan drepe hvem som helst av dem, hvor som helst. Ingen kan komme unna. Og det er akkurat det MBS ønsker at de skal tenke.