Tyskland og Frankrike sterkt uenige om hvor raskt britene skal ut av EU

Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande på vei gjennom verdens lengste tunnel, Gotthardtunnelen, da den ble åpnet 1. juni.

Er det best for EU at Storbritannia forlater unionen så raskt som mulig? Eller at prosessen tar tid? Hollande og Merkel er ikke enige.

Tirsdag kommer regjeringssjefene i EU sammen i Brussel til det første toppmøtet etter folkeavstemningen i Storbritannia. Men tonen vil nok bli satt allerede i dag, fra Berlin. Først reiser EU-president Donald Tusk til Paris for å snakke med den franske presidenten Francoise Hollande, så til Berlin for å møte kansler Angela Merkel. Hollande og den italienske statsministeren Matteo Renzi reiser også til Berlin for å snakke med Merkel.

Nettstedet Politico kaller Renzi, Hollande og Merkel "(den splittede) komiteen for å redde Europa". Slik Leave-vinnerne i Storbritannia har fått massiv kritikk for å ikke ha noen videre plan, møter også EU-lederne kritikk for manglende planlegging.

Flere tyske kommentatorer gjør seg morsomme over at Angela Merkel lørdag var i Berlins naboby Potsdam i anledning et forsoningsmøte med søsterpartiet CSU i stedet for å kaste seg inn i Brexit-etterspillet.

Merkel uenig med sin egen utenriksminister

Samtidig holdt Merkels utenriksminister, sosialdemokraten Frank-Walter Steinmeier, et møte med sine kolleger fra de seks landene som i sin tid grunnla EU. Etterpå kom de med en felles uttalelse der de krevde at løsrivelsesprosessen skulle starte så raskt som bare mulig. I dag er Steinmeier i Praha for å møte utenriksministrene i Visegrad-landene Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og Polen.

Men Merkels folk har allerede gjort det klart at hun ikke støttet utenriksministernes erklæring. Hun tror ikke det er lurt å presse fram et høyt tempo.

– London burde få muligheten til å revurdere konsekvensene av en utmelding, sa Peter Altmaier, minister på Merkels kontor ifølge Heute.de.

Uenigheten er altså tydelig mellom Merkel (som representerer det kristeligdemokratiske partiet CDU) og sosialdemokratene. Også president i Europaparlamentet Martin Schulz er tysk sosialdemokrat og har vært klar på at dette bør gå raskest mulig: Han mener at Storbritannia bør iverksett artikkel 50 allerede under toppmøtet tirsdag.

Hollande frykter Nasjonal Fronts fremgang

Merkels motivasjon for å ta det med ro kan både handle om at hun håper at det tross alt likevel ikke blir noen Brexit og at tysk næringsliv ønsker seg tid, Storbritannia er en vesentlig handelspartner for industrien. Kanskje frykter hun også at EU vil ende opp med en dårligere avtale enn nødvendig dersom tempoet blir første prioritet.

Hun er heller ikke utsatt for et farlig press fra en europafiendtlig opposisjon på hjemmebane, slik Hollande må slite med i Frankrike i form av Marine Le Pen og Nasjonal Front.

Smittefare bekymrer hun seg altså lite over, skriver Ulrich Speck i tenketanken Transatlantic Academy på sin Facebook-side. Hun deler altså ikke trangen til å straffe Storbritannia som mange har, men er mest opptatt av å begrense negative økonomiske konsekvenser.

Mandag forsikret Merkels pressetalsmann Steffen Seibert at det viktigste er at Europa står samlet. Også han gjentok at det ikke blir noen uformelle samtaler før Storbritannia har gitt klar beskjed, skriver Der Spiegel.

Mer sentralisert Europa

Men det er igjen tydelig hvor lite enighet det er om EUs fremtid. Hollande og Frankrike ønsker seg et mer sentralisert, mer føderalt Europa (slik også de tyske sosialdemokratene gjør), mens Merkel ikke tror på slike grunnleggende reformer nå.

Italia og Renzi er mer på linje med Frankrike her, men skal man tro Politico er Italia svært fornøyd bare med å ha fått en plass ved "voksenbordet". Det er små utsikter til at de slår seg sammen mot Merkel.

For slike møter sender også signaler om maktforholdene i EU. Frankrike er for svakt til at Tyskland-Frankrike-aksen er tilstrekkelig i seg selv, derfor har Merkel denne gangen valgt å inkludere Italia. For også Brexit kan forstås som en ny europeisk krise Angela Merkel må lede an i å forsøke å få løst. Og da går det i hennes tempo, de små skritt.

For i EU nå er det som man gjerne har sagt det er i fotball, alle diskuterer og til slutt er det Tyskland som bestemmer.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Britene sa nei til fortsatt EU-medlemskap og ja til «Brexit». Men hva skjer nå? Det spør vi i vår utenrikspodkast.