Donald Trumps Taiwan-samtale kan snu opp-ned på forholdet mellom verdens to mektigste land

  • Kristoffer Rønneberg
Et taiwansk F-16-fly, innkjøpt fra USA, deltok i en militærøvelse på øya i september. USA har i flere tiår vært en garantist for Taiwans sikkerhet, men landets ledere har vært nøye med å holde den politiske kontakten på et uformelt nivå. Det ble endret da påtroppende president Donald Trump ringte Taiwans president, Tsai Ing-wen, i helgen. Kinas president, Xi Jinping, må nå vurdere hvordan han skal reagere.

NEW YORK (Aftenposten): Telefonsamtalen mellom Taiwans president og Donald Trump kan føre til store endringer i det skjøre samarbeidsklimaet mellom USA og Kina. Det er ikke nødvendigvis bare negativt.

Det kinesiske uttrykket «måtte du leve i interessante tider» er i hovedsak ment som en forbannelse. Stabilitet og forutsigbarhet er kinesiske verdier som tradisjonelt sett råder milevis over kaos og improvisering.

Fredag valgte Donald Trump, USAs påtroppende president, å gjennomføre en telefonsamtale med Taiwans president, Tsai Ing-wen. Den beslutningen sørget for at tidene med ett ble langt mer «interessante».

Om de er interessante i kinesisk eller vestlig forstand, gjenstår å se.

I nesten 40 år har amerikanerne gått med på Beijing-myndighetenes klare krav om å holde kontakten med taiwanerne på et uformelt nivå.

Taiwan er en av Kinas «kjerneinteresser»

Kommunistpartiet anser Taiwan som en del av Kina og har aldri gitt opp tanken om en gjenforening mellom øya og fastlandet. Dette er en av Kinas tre såkalte «kjerneinteresser» – de andre er Tibet og Xinjiang.

Beijing-myndighetene har sendt tydelige signaler om at dette er områder der de er villige til å bruke militærmakt dersom de føler seg truet.

Beijing har stilltiende akseptert at USA har solgt militærutstyr og våpen til Taiwan, så lenge amerikanerne har holdt fast på prinsippet om en såkalt «ettkinapolitikk» der Beijing anerkjennes som den eneste formelle myndighet for både Kina og Taiwan.

Les også

Les Beijing-korrespondent Jørgen Lohnes analyse: Derfor vekker Donald Trumps Taiwain-samtale oppsikt

Derfor er Donald Trumps samtale med president Tsai så viktig – det var en symbolsk anerkjennelse av hennes posisjon som Taiwans leder. Et krystallklart brudd på USAs Asia-politikk.

Foreløpig, fordi Trump fortsatt er en privat borger som ikke representerer USAs myndigheter, kan kineserne nøye seg med en formell protest mens utenriksminister Wang Yi avfeier hendelsen som et «smålig triks» fra myndighetene i Taipei.

– Vi ber de relevante parter i USA om å håndtere Taiwan-saken på en forstandig og skikkelig måte, heter det i en relativt forsiktig og avventende uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet.

Var det et uhell eller en planlagt hendelse?

Men kineserne er nødt til å reagere med sterkere virkemidler dersom dette faktisk viser seg å være et markant skifte i USAs Asia-politikk.

Spørsmålet alle stiller seg nå er dette: Var samtalen mellom Trump og Tsai en del av en nøye gjennomtenkt plan eller et utslag av den påtroppende presidentens allerede beviselige forkjærlighet for å improvisere?

NUPI-forsker Halvard Leira.

– Jeg tror ikke dette var gjennomtenkt av Trump, sier seniorforsker Halvard Leira ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), som mener at den påtroppende presidenten ikke foreløpig har vist at han tenker i geopolitiske baner.

– Endring er ikke nødvendigvis noe problem i seg selv, men uforutsigbarhet er sjelden bra i diplomatiet. Situasjonen rundt Kina og Taiwan er såpass delikat at de fleste har latt det ligge, rett og slett fordi Kina har vært enormt nærtagende og hårsåre når det gjelder dette temaet, sier Leira.

Eric Hundman, en forsker ved Chicago-universitetet som har spesialisert seg på forholdet mellom Kina og Taiwan, er enig.

– Det er ganske tydelig at dette ikke var planlagt, skriver Hundman i en tweet.

Kina-forsker: Tror samtalen var gjennomtenkt

Han henviser til hvordan Trump fredag kveld skrev på Twitter at det var Taiwans president som ringte ham, og ikke omvendt, og at dette indikerer at Trump ikke var forberedt på de negative reaksjonene som eksploderte så fort nyheten om telefonsamtalen ble kjent.

Trump-kampanjen hevder selv at samtalen med Tsai var planlagt – selv om den ikke ble koordinert med Det hvite hus eller med noen i det amerikanske utenriksdepartementet.

Les også

Her kan du lese mer om Tsai Ing-wen: Taiwans første kvinnelige president tatt i ed

– Det er klart dette var gjennomtenkt. Sånne ting skjer ikke ved et uhell, sier June Teufel Dreyer, Kina-ekspert og professor i statsvitenskap ved Miami-universitetet, til Aftenposten.

Hun legger til at Trump gjennom hele valgkampen har sagt at han ønsker at USA skal ta en tøffere tone i møte med Kina og at handelspolitikken må omstilles for å forhindre at flere arbeidsplasser forsvinner til kinesiske fabrikker.

– En samtale med Taiwans president er et logisk steg hvis man vil sørge for fundamendale endringer i forholdet, slik Trump har sagt at han ønsker, sier hun.

– Dette er slik kriger begynner

Hun synes president Obama har latt Kina diktere USAs politikk i alt for stor grad og at han har gitt Beijing-myndighetene nærmest fritt spillerom i Sør-Kinahavet.

– Vi har hatt en feilslått politikk. Det såkalte «omstillingen til Asia» ble aldri noe av, og Obama tillot at amerikanske tjenestefolk ble ydmyket da han besøkte landet tidligere i år. Dalai Lama måtte de smugle inn bakdøren da han kom på besøk. Dersom den neste presidenten sier fra at vi ikke lenger vil godta at Beijing overkjører oss, er det en positiv ting, sier Dreyer.

USA nektet å anerkjenne myndighetene i Beijing etter at kommunistpartiet vant borgerkrigen i 1949. I stedet forholdt amerikanerne seg til det tapende nasjonalistpartiet, som hadde forskanset seg på Taiwan. Dette endret seg i 1972, da president Nixon gjennomførte sitt historiske besøk til Beijing. Her håndhilser han på partileder Mao Zedong.

Det er i så fall farlig spill, ifølge de fleste andre Kina-eksperter som har uttalt seg om saken det siste døgnet.

– Uansett om denne telefonsamtalen ble gjennomført med hensikt eller om det var et uhell, vil den på fundamentalt vis endre Kinas inntrykk av Trumps strategiske hensikter i negativ retning. Ved å gjøre det han har gjort, legger Trump grunnlaget for at forholdet mellom Kina og USA vil bli preget av mistillit og strategisk konkurranse, sier Evan Medeiros, en tidligere Asia-direktør i Obamas nasjonale sikkerhetsråd som nå leder Asia-avdelingen i tankesmien Eurasia Group.

Andre frykter enda verre konsekvenser.

– Dette er slik kriger begynner, skrev den demokratiske senatoren Chris Murphy, som er medlem av Senatets utenrikskomité, på Twitter fredag kveld.

Reagan havnet også i Taiwan-trøbbel

Trumps telefonsamtale er ikke det eneste tegnet i tiden på at USA er i ferd med å endre retning i forholdet til Taiwan. Da Kongressen denne uken vedtok forsvarsbudsjettet, inneholdt det et avsnitt om at USA og Taiwan skal innlede et militært samarbeid ved å sende offiserer til hverandre i et utvekslingsprogram.

Tilsvarende tekst er blitt forsøkt innplassert også i tidligere forsvarsbudsjetter, men Obama-administrasjonen har alltid klart å få fjernet det før budsjettet ble vedtatt.

De neste ukene vil vise om Trumps telefonsamtale var en del av en plan og om han er forberedt på det som eventuelt vil komme av kinesiske reaksjoner.

Ronald Reagan hadde en tilsvarende situasjon like etter at han vant valget i 1980 og før han overtok som president. Etter å ha uttalt seg positivt om sine «venner på Taiwan» reagerte Beijing-myndighetene med rasende uttalelser, noe som gjorde at Reagan valgte å legge seg på en mer forsonende linje.

Om Trump vil reagere på samme måte, blir interessant å se.

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA | Facebook