Demokratene kan vinne stort tirsdag. Det kan være gode nyheter for Donald Trump i 2020.

Veksten i den amerikanske økonomien har gitt Donald Trump stor grunn til å smile de siste to årene. Spørsmålet er hva han vil gjøre dersom pilene begynner å peke nedover.

NYHETSANALYSE: Det har vært vill vekst i USA-økonomien. Snart kan eventyret være over. Da kan det være godt å ha noen å skylde på.

Donald Trump er ikke en spesielt upopulær president. Med støtte fra rundt 42 prosent av velgerne ligger han omtrent på samme nivå som hva Ronald Reagan, Barack Obama og Bill Clinton gjorde etter 21 måneder i jobben.

Årsaken? Mye av svaret ligger i Clintons gamle slagord:

«Det er økonomien, tulling.»

Med Trump som president har den amerikanske økonomien gått så det suser: Bruttonasjonalproduktet vokser med sunne 3,5 prosent, arbeidsledigheten er nede i 3,7 prosent, og børsindeksen S&P500 har vokst med 26 prosent siden valgdagen for to år siden.

Enorm gjeld

Mye av dette er trender som begynte under president Obama etter finanskrisen for et tiår siden, og som har fortsatt i omtrent samme tempo de siste to årene.

Men amerikanske økonomer har likevel vært tydelige på at Trump fortjener honnør for å ha skapt vekst etter at han flyttet inn i Det hvite hus.

Selv nøler han ikke med å ta hele æren. Er det noe Trump elsker å tvitre om, er det hvor bra alt går med ham ved roret.

– Økonomien vår vokser kraftig, og med alt jeg gjør, vil det bare bli bedre. Endelig VINNER landet vårt igjen! skrev han tidligere i år.

Men uansett hvem som fortjener skryt for veksten: Den er ikke gratis. Økonomien er stimulert med lånte penger. Årets budsjettunderskudd vil trolig ligge på 6500 milliarder kroner, et tall som vil øke til over 10.000 milliarder innen 2024, ifølge Kongressens budsjettkontor.

Statsgjelden – altså hva USA skylder kreditorene – ligger nå på svimlende 180.000 milliarder kroner.

Les også

Foreløpig er det få negative effekter av «trumponomics». Det ser snarere pent ut for presidenten | Frank Rossavik

Regningen kan komme snart

Det er et tall amerikanerne kan velge å ignorere så lenge alle pilene peker oppover. Men det vil de naturligvis ikke gjøre til evig tid. Allerede til neste år kan det snu, melder eksperter.

Den positive effekten av fjorårets skattelettelse, som i hovedsak var til glede for amerikanske selskaper og velstående individer, vil trolig avta til neste år. Og statsgjelden som ble skapt av skattekuttene, må betales.

Allerede i august varslet Trump at den planlagte lønnsøkningen for statsansatte i januar 2019 må avlyses. Årsaken? Staten har ikke råd.

En stigende rente og effektene av Trumps handelskriger kan også bidra til å sette en brems på det økonomiske lokomotivet, ifølge IMF.

2019 kan altså bli året der amerikanere får regningen for de siste årenes økonomiske festmåltid.

For Donald Trump vil det være en fordel dersom det ikke bare sitter republikanere rundt bordet når den kommer.

Da kan han nemlig skylde på noen andre enn seg selv.

Må unngå skyld i 2020

Tirsdagens mellomvalg kan bli en god dag for Demokratene, som trolig får flertall i Representantenes hus.

Men seieren kan raskt få en bismak. Dersom økonomien begynner å sakke av til neste år, vil Trump utvilsomt legge skylden på Demokratene. Ingen vil bli overrasket dersom han kommer med argumenter som dette: «Med oss ved roret gikk det bra i to år. Se hva som skjer nå som Demokratene fikk makt og begynte å rote det til.»

Som logisk resonnement er det upresist, men effektivt.

Og Trump har begynt allerede.

– Hvis du vil at aksjene dine skal gå ned, foreslår jeg at du stemmer på Demokratene, tvitret han på tirsdag.

Valgkampen til presidentvalget i 2020 begynner så fort stemmene er talt på onsdag. Dersom Trump skal bli gjenvalgt, må han unngå å få skylden for økende arbeidsledighet og fallende aksjekurser.

Fordi velgernes gunst er avhengig av økonomien, tulling.