Bloggere ler hele veien til banken. De kan takke tabloidavisene | Emma Bjerregaard Opheim (22)

Med overskrifter som «Sophie Elises kjæreste sa at folk som veier over 50 kilo ikke bør gå på stranden», sitter fortsatt mediene og forventer at de skal slippe unna en usaklig debatt. Forventer dere virkelig at det skal bli en debatt på et høyeste samfunnsnivå?

Si ;D-innlegg: «Derfor viser Sophie Elise nippelen». «Det store intervjuet med Fotballfrue». «Så mye tjener bloggerne!». «Derfor vil Mamma til Michelle lage Instagram-konto til datteren sin».

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Dette er overskriftene til de store avisene, som vet hva som selger. De har solgt til gull, og gnir seg i hendene. For å bruke et uttrykk ofte brukt av tabloidavisene selv: «De ler hele veien til banken».

Avisene oppfordrer: «Vær snill i kommentarfeltet!», men samtidig skaper de et så hinsides enkeltpersonfokus at de nesten byr på en slags utfordring om hvem som kan komme med den mest usaklige kommentaren.

Det er avisene som jevnlig deler fitnessbloggernes slanketips, mattips og rumpetips.

Med overskrifter som «Sophie Elises kjæreste sa at folk som veier over 50 kilo ikke bør gå på stranden», sitter fortsatt mediene og forventer at de skal slippe unna en usaklig debatt. Forventer dere virkelig at det skal bli en debatt på det høyeste samfunnsnivå?

Les også:

Les også

Sophie Elise (20) har gått fra rosablogging til flyktningkrise

Avisene har makten

Det er avisene som velger å publisere hvert eneste lille PR-stunt som på denne jords overflate oppstår i form av en eller annen kjendis.

Det er avisene som kårer bloggere til «Medias mektigste personer».

Det er avisene som jevnlig deler fitnessbloggernes slanketips, mattips og rumpetips.

Det er avisene som lager intervju på intervju med bloggere, og som stadig vekk, som den fjerde statsmakt og samfunnets vaktbikkje, avdekker og publiserer såkalte personlige tragedier og skandaler.

Avisene har tendenser som ligner sponsing av blogger.

Det er avisene som plukker opp hver minste detalj, og som med haukeøyne følger med på samfunnet rundt dem. Eller, rettere sagt, bloggerne rundt dem.

Samtidig blir det, i de samme redaksjonene, rettet kritiske blikk mot bloggerne. Det blir publisert kronikk på kronikk for å svare på spørsmålet: «Hvorfor er bloggere så populære?», «Husk å være kritisk til bloggeres agenda» og «Det hviler en kynisme over blogging som fenomen». Her kommer refleksjonen vi har ventet på frem. Det finnes fortsatt en kritisk sans. Eller?

Kaster stein i glasshus

Hvis det finnes en kritisk sans, hva får redaksjonene til å gi spalteplass til enkeltpersoner og deres «kyniske agenda» gang på gang? Dere er vel vitende om hva det innebærer. Dere har gjort deres research. Dere vet hva det vil si. Allikevel har avisene tendenser som ligner sponsing av blogger.

Det blir som å kaste stein i glasshus.

For hvem har makten til å gi støtte og bakke opp? Hvem har makten til å publisere, dele og fremheve? Hvem har makten til å sette søkelyset på noe? Hvem har makten til å gjøre en fjær til fem høns? Hvem har makten med sine hinsides latterlige «leserklikk» overskrifter?

Jo. Mediene.

Og da blir mitt spørsmål: Hvem er egentlig den mest kyniske her? Enkeltpersoner som jobber for seg selv, og utnytter seg av de ressursene som måtte stå til rette for dem, eller mediene som tilsynelatende skal jobbe for samfunnet?

Mediene er et ukritisk, velspikket fuglehus for bloggerne – med fri adgang hele døgnet.

Ogallikevel spør de seg selv igjen «Hvordan har egentlig bloggere blitt så populære?».


Lyst til å skrive? Vi vil høre fra deg! Send innlegget ditt til sid@aftenposten.no.

Dette innlegget fikk mye oppmerksomhet:

Les også

Kjæresten min er dømt til fem år i fengsel | Marta Alise Johansen

Sophie Elise:

Les også

«Dra tilbake dit du kommer fra, dette er din skyld»

Her kan du høre de siste podcastene våre:

TABU: Jakob Semb Aasmundsen (20), Mina Gjerde (20) og psykologstudent Jørgen Flor diskuterer hva som er greit å si –

Les også

og hva som ikke er greit.

Hør her:

MOBBING: Victoria Grøtting (18) og Henriette Oudmayer Simensen (16) fra Sykt Perfekt er begge blitt mobbet. Grøttings oppgjør med mobberne er blitt delt av nærmere 25 000 på Facebook. Hva skjedde etterpå? Hør her:

SKOLE: Er videregående virkelig så ille, eller er dagens unge bare en gjeng med sutrepaver? Hør her:

SPISEFORSTYRRELSER: I podcasten kan du møte Leif-Erik Sørensen (19), som selv har slitt med spiseforstyrrelser. Hør her:

Du kan også abonnere på podcasten i iTunes eller søke på Si ;D i din podcast-app.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

EmmaBOpheim_doc6og71sa03hv2pknslbq.jpg

Emma Bjerregaard Opheim (22)