SiD

Det fungerer ikke med egen sidemålskarakter | Magnus Mathisen

  • Magnus Mathisen (18), nestformann i Sarpsborg FpU
Elevene skal selv kunne velge nynorsk, eller sidemål som et programfag, istedenfor at det er obligatorisk og ligger under fellesfaget norsk, skriver Magnus Mathisen (18).

Si ;D-innlegg: Vi har ikke fått like god opplæring og faglig kunnskap i sidemål, som vurderingskriteriene tar utgangspunkt i at vi skal ha lært.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

På videregående skole er sidemål obligatorisk og har sin egen karakter på vitnemålet. Hvordan kan det da ha seg at sidemål, som for de fleste på Østlandet er nynorsk, gjentatte ganger blir nedprioritert i norsk skole - spesielt på den videregående?

Les også

Les også Guro Stordrange sitt Si ;D-innlegg: Sidemålsdebatten er fylt av kunnskapslause påstandar om nynorsk.

Nedprioritert

I den videregående skolen har jeg selv som elev, gjentatte ganger opplevd at nynorsk blir nedprioritert i norskfaget. Få timer med undervisning, lite fokus på nynorsken og ikke minst at «nynorske skriveøkter» blir nedprioritert, og ikke regnes som en stor vurdering.

FpU er imot obligatorisk sidemål i videregående skole

Vi har ikke fått like god opplæring og faglig kunnskap som det vurderingskriteriene tar utgangspunkt i at vi skal ha lært.

Elever skal selv kunne velge nynorsk

Magnus Mathisen (18).

Når nynorsk har sin helt egen karakter på vitnemålet for oss som har det som sidemål, burde ikke dette også bety at det bør bli mer vektlagt i norskundervisningen?

Vi i Fremskrittspartiets ungdom er imot obligatorisk sidemål i den videregående skole. Det begrunner vi med at elevene selv skal kunne velge nynorsk, eller sidemål, som et programfag, istedenfor at det er obligatorisk og ligger under fellesfaget norsk.


Les flere innlegg om sidemålsdebatten:

Les også

  1. Er sidemål nødvendig? spør Jens.

  2. Er nynorsk viktigere enn økonomi? skriver Hedda (18).

  3. Oscar (14): Nei til unødvendig grammatikk!


Hør Aftenpodden Si ;D: Superstudentene gir deg tips før eksamen

Da Cecilie Glittum gikk ut av videregående i fjor, hadde hun 20 av 21 mulige 6-ere på vitnemålet. Sammen med Markus Borge Harbo (20), som hadde 26 av 26 mulige 6-ere på vitnemålet, gjester hun ukens podkast for å dele sine tips.

— Det viktige er ikke å pugge, men å forstå og skaffe oversikt, sier Borge Harbo.

Flere konkrete tips? Hør podkasten med ett klikk her:

Les mer om

  1. Nynorsk
  2. Videregående skole
  3. Skole
  4. Undervisning