Du kaller ham alkoholiker. Jeg kaller ham pappa.

Si ;D-innlegg: Jeg er sikker på at det er mange som har hatt og har det på samme måte som meg.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Jeg har aldri tenkt på pappa som alkoholiker. Han har alltid vært, og vil alltid være, pappaen min. Uansett.

Når pappa tok et par øl før jobb etter jobb, og når vi så på Barne-TV, tenkte jeg det var normalt, og at alle andre fedre gjorde det.

Når han havnet i slåsskamp og var på legevakten minst én gang i måneden, trodde jeg bare at han var uheldig og klumsete.

Hvis jeg kom for sent på skolen eller ikke hadde gjort leksene mine, var det aldri noen som spurte hvorfor, men hvis noen lurte, sa jeg aldri sannheten: At jeg ikke fikk gjort leksene, siden pappa bare sov, eller at jeg lå under dynen og gråt, siden pappa kjeftet på mamma i telefonen.

Jeg har lært at barn er de beste til å lyve når det gjelder å beskytte familien.

Etter hvert skjønte jeg mer

Da vi begynte å lære om alkohol på skolen, begynte jeg å skjønne mer av alt: Hvorfor pappa var mye syk, hvorfor han sov mye, hvorfor han skadet seg mye, og sist, men ikke minst, hvorfor mamma noen ganger hentet meg når det var pappas uke.

Les også

Barnehager kartlegger hva slags forhold foreldre har til alkohol, om de blir sinte og om de klapser eller truer barn

Hver dag kjenner jeg på skyldfølelsen for at jeg ikke har truffet ham så mye etter at mamma og jeg flyttet fra ham, og for at jeg ikke orker å ta telefonen når han ringer.

Jeg er sikker på at det er mange som har hatt og har det på samme måte.

Jeg kommer ikke til å glemme alle de gangene jeg var redd for at han skulle begå selvmord, siden han kanskje følte at jeg ikke var glad i han lenger.

Likevel, det jeg husker aller best, og som kommer til å være med meg for alltid, er de morsomme tingene vi har gjort sammen.

Du trenger ikke å late som

Min beskjed til alle dere der ute som lurer på om det er så bra hjemme hos et barn eller en ungdom som det ser ut som: Det er bedre å spørre én gang for mye enn én gang for lite.

Barn av alkoholikere: Dere trenger ikke late som om alt er bra

Og til alle dere som opplever det samme som jeg har gjort: Du trenger ikke alltid å late som om alt er bra! Vær åpen! Snakk om hvordan du har det!


Vi anbefaler også disse tekstene:


Podkast: Hvordan blir kvitt kontrollbehovet

Å ha kontroll på hva man skal gjøre når, kan være en fordel. Men når kontrollbehovet går over til ting man ikke kan kontrollere, kan det oppstå problemer i hverdagen.

I denne episoden av Aftenpodden Si ;D gir psykolog Aksel Inge Sinding råd.

  • Hør med ett klikk her: