SiD

Jemen sulter, mens mediene skriver om skolefrukt | Faruk Turkkahraman

 • Faruk Turkkahraman (19)

Barn i Jemen våkner opp til bomber som faller, mens barn i Norge våkner til snø, skriver Faruk Turkkahraman (19). Hani Mohammed / TT NYHETSBYRÅN

Si ;D-innlegg: Hvorfor får vi lese så mye mer om noen hendelser enn andre?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I en borgerkrig som fyller tre år i år, der titusener av menneskeliv har gått tapt, millioner er jaget på flukt og like mange er tvunget i nød, er det fortsatt mer plass i mediene til hvordan Kardashian-familien flyktet fra skogbrann enn om krigen i Jemen.

Syria og Libya, ikke Jemen

Faruk Turkkahraman Privat

Hvorfor er det slik? Hvorfor får vi lese så mye mer om noen kriger enn andre?

I Syria var det de vestlige, østlige og regionale stormaktene som kjempet om innflytelse og makt. Kanskje var det nettopp dette som skapte så mye oppmerksomhet rundt borgerkrigen. Det samme gjaldt også Libya – der NATO hadde sin offensiv.

Flere millioner mennesker er i nød og har hverken tilstrekkelig tilgang på rent vann, mat eller medisiner. Blant disse er det millioner av barn som lider av underernæring, mens to rivaliserende stater, Saudi-Arabia og Iran, kjemper om makten i landet.

Isolert fra alle kanter

Da landet ble isolert fra alle kanter, og katastrofen ble forverret fra dag til dag, fikk vi heller høre om metoo og om den blåblå regjeringen skulle kutte ut skolefrukten eller ikke.

Er dekningen av en krig avhengig av at stormaktene har interesser der? Hvor var FN, vår «fredsmegler», og stormaktene da kvinner ble drept, barn bombet og uskyldige mennesker myrdet?

Et terrorangrep i Europa får mer oppmerksomhet enn det krigen i Jemen har fått. Hvorfor? Er ikke et menneske i Midtøsten verdt like mye som et menneske i Europa?

Hvorfor må barn i Jemen våkne opp til bomber som faller, og barn i Norge til snø?

Vi som lever i Europa, og spesielt i Norge, er evig utakknemlige for at vi har et så trygt og rettferdig sted å vokse opp i. Dessverre er ikke realiteten den samme for folk i Jemen.

Les også

FN: Sultkatastrofen i Jemen blir verre


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Medier
 2. Jemen
 3. Krig

Relevante artikler

 1. SID

  Mediene har skapt et skjevt bilde av minoritetsgutter. Flere bør begynne å engasjere seg.

 2. SID

  Natos krigshandlinger kan ikke belønnes med en fredspris

 3. SID

  Vi glemmer ukrainerne som lever i frykt for Russland

 4. VERDEN

  Han ble kalt «tyrann» og «barneslakter». Nå er den syriske presidenten på vei inn i varmen igjen.

 5. VERDEN

  Leiesoldater strømmer til Libya

 6. SID

  Vi har råd til å ta imot flere flyktninger i Norge. Erna, vis omsorg!