SiD

Psykisk syke blir behandlet respektløst

Kjære helseminister, sier ikke historiene om hvordan folk blir behandlet i psykiatrien deg noe?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Hanna (16) ber helse- og omsorgsminister Bent Høie lytte til historiene som tilsier at behandlingstilbudet i psykiatrien må forbedres.

Flere og flere ungdommer sliter med psykiske lidelser. Regjeringen kutter ut midlene, og stenger sengeposter og avdelinger. Vi trenger å bli hørt. Hvor er hjelpen når vi trenger det mest?

Ikke syk nok

Psykiske lidelser har styrt livet mitt i snart åtte år nå. For nesten ett år siden var jeg på mitt sykeste. Ufrivillig ble det søkt om innleggelse for meg, men det var ikke plass til meg. Jeg var ikke syk nok. Alt dette endte med at mamma og pappa måtte være hjemme med meg. Hver dag ble jeg passet på, nesten døgnet rundt. Passet på av mamma og pappa, som ikke var profesjonell hjelp.

Å få høre at du ikke er syk nok, er en forferdelig følelse. Følelsen av å bli satt til side når man trenger hjelpen som mest, er noe jeg virkelig ikke unner noen.

Sviktet av dem som skal hjelpe

Det er vondt å vite at det er mange som er blitt behandlet på samme måte som meg. Mange jeg kjenner har opplevd å bli sendt fra institusjon til institusjon, og måten de er blitt behandlet på er uakseptabel.

Når du kommer på legevakten eller blir akuttinnlagt, og blir møtt med sinne og frustrasjon, føler du deg enda mindre verdt enn det du gjorde fra før. Du blir sviktet av dem du kanskje stoler på og som er på jobb, nettopp for å hjelpe. Det er vel ikke det som er meningen?

Blir ikke hørt

De gangene jeg har fått hjelp, har hjelpen vært dårlig. Jeg har fått med meg en resept på antidepressive, og fått beskjed om å komme tilbake hvis det ikke har noe effekt. Meningene mine er ikke blitt hørt, for «jeg vet ikke mitt eget beste». Mye av psykiatrien har gjort meg sykere, og ødelagt meg mye.

Psykisk sykdom er like alvorlig som fysisk, men som psykisk syk, blir man ofte møtt med lite respekt. Har du kreft derimot, blir du møtt med medfølelse og du får legetimer så fort som mulig. Hvorfor skal det være sånn? Man har like stor rett til å få akutt hjelp, uansett sykdom.

Kjære helse— og omsorgsminister

I det siste har det vært mange som har stått frem i media om hvordan de er blitt behandlet i psykiatrien. Så langt har ikke jeg lest en eneste en som har fått tilstrekkelig med hjelp. Mange av historiene har endt med selvmordsforsøk eller selvmord. Sier ikke det deg noe?

Behandlingsoppleggene må forbedres, før enda flere liv går tapt!

Hanna (16)