SiD

Et usunt kosthold betyr ikke at du er overvektig | Vilde Skaug

  • Vilde Skaug (17)
Det virker som staten kun prioriterer overvektige i kampen mot det usunne kostholdet, skriver Vilde Skaug (17).

Si ;D-innlegg: Det er ikke sunt å ha så lav fettprosent at jentene mister menstruasjonen.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Overalt kan man lese at det norske folk generelt har et usunt kosthold, men da går det som regel på kosthold med for mye salt, for lite vitaminer eller for mye fett. Som en jente på 17 år står jeg midt presset ungdommer i dag kjenner på.

Jeg kjenner jeg blir ordentlig sint når jeg leser at det norske folk må skjerpe seg og få bort de dårlige uvanene med usunt kosthold. Hva er egentlig et sunt kosthold?

Et sunt kosthold handler om å spise det kroppen har bruk for.

Et sunt kosthold innebærer også at man har et godt forhold til mat psykisk. Når ble det sunt å ha så lav fettprosent at jentene mister menstruasjonen? Når ble det normalt at en helt alminnelig tenåring teller kalorier?

Den dyreste yoghurten

Selv om vi har mye penger og kan kjøpe hva enn vi vil ha, så vil ikke det si at alle velger det hurtigste som inneholder unødvendig mye salt og fett. Selv ser jeg ungdommer på min egen alder som bruker penger på den dyreste yoghurten. Hvorfor spør du? Jo, fordi det er den mest sunne, minst kaloririke og mest proteinrike yoghurten du finner.

I Norge er sunn mat kjent for å være ganske dyrt, men du finner billigere varianter av det meste. Så hvorfor velger ungdommer unødvendig dyre yoghurter? Overalt står det med fet skrift at dette er det sunneste alternativet du får tak i og vil gjøre deg bare godt samtidig som at du blir slank og fit som bare det.

Kaloritallet lyser opp

Uansett hvor man beveger kroppen sin så møter man på kroppspress. Surfer du på Internett tar det maks ett minutt før du møter på dette presset.

Drar du på en vanlig dagligvarebutikk finner du produkter med store tall som lyser opp med hvor mange kalorier du får i deg av å spise det. Ute på gaten går man forbi plakater av kvinner så slanke at de er sykelig undervektige, menn som har så markerte muskler at de nesten er nødt til å bo på treningssenteret og leve av proteinpulver.

Uansett hvor man beveger kroppen sin så møter man på kroppspress.

Uansett om man oppsøker det eller ei så møter man på det. Det er tilrettelagt bare for overvektige.

Hvem skal man hjelpe?

Det virker som staten kun prioriterer overvektige i kampen mot det usunne kostholdet. Selvfølgelig er det ikke bra med overvekt. Det er fysisk skadelig og tar innpå psyken det også, men når anoreksi er den tredje vanligste dødsårsaken blant unge kvinner i Europa så er det et ganske alvorlig problem, spør du meg.

Det virker som staten kun prioriterer overvektige i kampen mot det usunne kostholdet.

Hvem skal man da velge å hjelpe? Man kan ikke velge. Både overvektige og anorektikere er like mye verdt, og begge er ekstremt helseskadelige. Så hvorfor legger vi bare til rette for overvektige?

Usunt kosthold kan bety så mangt

Vi kan legge både de overvektiges og undervektiges kosthold inn i en og samme kategori: usunt. Det er usunt å få i seg for mye fett og salt, men det er også usunt å leve med ritualer hvor man ikke kan spise ditt og datt på grunn av næringsinnholdet.

At nordmenn jevnt over har et usunt kosthold, betyr ikke nødvendigvis at vi er overvektige og spiser for mye hurtigmat.

For å forebygge det økende antallet med spiseforstyrrede ungdommer er det mye som kan tilrettelegges.


Kosthold og kroppspress opptar mange. Her kan du lese flere meninger:


Si ;D har egen podkast!

Er unge i dag mer utsatt for å en spiseforstyrrelse? I denne podkasten kan du møte Leif-Erik Sørensen (19), som selv har slitt med spiseforstyrrelser. Hvordan opplevde han å være gutt med det mange tror er en j*entesykdom?

Hør den med ett klikk her:

Les mer om

  1. Kroppspress
  2. Kostholdsråd
  3. Helse