SiD

Når læreren ikke er god nok, fortjener du en ny!

 • Påtroppende Leder I Elevorganisasjonen

Hvis en lærer får en klasse til å mistrives, hvorfor må klassen da holde ut med denne læreren? Tror rektor at det er tilfeldig at en klasse kan ha 50 prosent fravær fra samfunnsfagtimen, men fullt oppmøte i norsk - samme dag? spør Kristoffer Hansen (19). Roald, Berit

Hvis en lærer får en klasse til å mistrives, hvorfor må klassen da holde ut med denne læreren?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I verdens beste skole gleder alle seg til å stå opp om morgenen. I dag er ikke dette alltid tilfelle, og mye kan skyldes læreren.

Kristoffer Hansen (19) er påtroppende leder i Elevorganisasjonen. Han er opptatt av relasjonen mellom elever og lærere. Privat

Det er to viktige prinsipper for god opplæring som i dag ikke blir tatt alvorlig nok. Den første er relasjonen mellom elever og lærere, og den andre er elevers medbestemmelse.Når en lærer ikke gjør en god nok jobb i klasserommet, må rektor høre på elevene og gi dem en ny lærer.

Nettroll som lærer?

Det er ikke alle personer som egner seg som lærere. Voksne mennesker som ikke klarer å oppføre seg i et kommentarfelt på en nettavis er kanskje et eksempel på dette.

Slike mennesker blir derfor ikke lærere. De blir aldri ansatt av rektor, for ingen skoleleder vil vel ha et nettroll i lærerstaben sin.

Vi kan derfor legge til grunn at alle lærere i utgangspunktet er skikket til jobben. Eller at de i det minste var det da de ble ansatt.

Klasser er forskjellige

Det er imidlertid ikke alle lærere som passer for alle klasser. Det er nemlig ikke slik at lærerhverdagen er en A4-jobb med A4-arbeidsoppgaver som kan gjentas hvert år.

Hver dag byr på nye utfordringer, og hver klasse er unik. Det som funker i A-klassen, trenger ikke funke i B-klassen.

Noen klasser trenger en lærer som starter mandagen med å spørre alle om de har hatt en bra helg, andre klasser trenger en lærer som starter hver mandag med en quiz om forrige ukes fagstoff.

Alle elever trenger imidlertid å bli sett av læreren sin, og få personlig oppfølging. Alle elever trenger at læreren forstår hvilken situasjon man er i. Det er en misforståelse at lærere bare skal være en boomblaster av forelesninger og fagstoff.

Hør på elevene!

Hvis en lærer får en klasse til å mistrives, hvorfor må klassen da holde ut med denne læreren? Tror rektor at det er tilfeldig at en klasse kan ha 50 prosent fravær fra samfunnsfagtimen, men fullt oppmøte i norsk — samme dag?

Dette er et reelt scenario, og skyldes klasselederens forhold til elevene sine. Noen lærere får noen elever til å mistrives, de får elever til å miste motivasjonen til å gå på skolen. I noen tilfeller kan det være hensiktsmessig at eleven bytter klasse, i andre tilfeller må læreren bytte klasse.

Én dag skal vi ha verdens beste skole, men for å komme dit må de voksne først begynne å høre på elevene sine!

Les også

Kjære Erna: Still høyere krav til din egen utdanning, ikke vår

Les også

Vår karaktersyke skole

Les også

Kjære tiendeklassing: Tør å gå din egen vei!

Kristoffer Hansen (19)

Relevante artikler

 1. SID

  Maria (15): Lærertettheten er for lav

 2. DEBATT

  «Man skal tåle uenighet, men ikke personsjikane eller hets. Elever har rett til et trygt skolemiljø.»

 3. NORGE

  Oslos skolebyråd lover flere lærere

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Lokale løsninger er viktigst

 5. NORGE

  Camille (11) får bare fire timer i uken på skolen. Andre 11-åringer i Oslo har fire ganger så mange skoletimer.

 6. SID

  Barneombudet svarer om mobbing: Du har rett til å ha det bra på skolen