SiD

Nynorsk blir spynorsk

  • Litteraturfrik.blogg.no
afp000418400.jpg
Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Les også

Litteraturfrik

Spynorsk mordliste: Budskapet var skrevet med svart tusj på ordlisten, og skolen hadde ikke råd til å erstatte den. Det tok først to år før jeg innså hvor sant det var. Nynorsk var til å spy av.

Som niendeklassing hadde jeg nok med bokmål, tysk og engelsk grammatikk. Jeg trengte ikke enda mer grammatikk og verbbøyninger. Hver eneste time vi skulle lære nynorsk, var det alltid noen elever som protesterte og ville fjerne nynorsk som fag. Nynorsk var et fag ingen egentlig likte. Det betydde ikke noe at det er del av vår kulturarv. Det eneste vi visste var at det var enda en karakter på vitnemålet som ville trekke snittet ned. Vi var virkelig møkk lei av å bla opp i ordboken. Vi var lei av å lære noe vi aldri noensinne ville få bruk for. Hadde bare nynorsk vært et frivillig fag.

Nå senere kan jeg godt sette meg ned og lese en nynorsk bok og nyte den, nyte språket. Det var umulig for noen år siden. Nynorsk er fint, bare man får lest litt og hørt litt. All puggingen og skrivingen ødela det. Den sterke viljen mot språket hindret meg og mange andre å se det vakre i det. Nynorsk er ikke så grusomt som jeg husker det fra ungdomsskolen. Nå som det ikke lenger er noe vi blir tvunget til å lære, er det faktisk fint.

Jeg skulle ønske politikerne kunne forstå det. Det er tvangen som gjør nynorsk til spynorsk.

Tonje (17)