SiD

Å dele inn i kjønn er mer utdatert enn Nokia 3310 | Mansoor Hussain

  • Mansoor Hussain (17), llikestilling- og inkluderingsansvarlig i AUF Oslo
Transpolitikk er ikke prioritert, skriver Mansoor Hussain (17).

Si ;D-innlegg: Når en minoritet er blitt glemt er ikke veien lang til stigma, diskriminering og hets. Transrettigheter er ofte en sak som ikke kommer på dagsordenen.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Artikkelforfatter er likestilling- og inkluderingsansvarlig i AUF Oslo.


Samfunnet må jobbe for å fremme saker som bedrer hverdagen til alle mennesker, også transpersoner.

En undersøkelse fra USA viser at én av tre transpersoner har prøvd å begå selvmord. I Norge har vi ikke engang statistikk på dette feltet.

Jeg nekter å slå meg til ro med slike tilstander. Når en minoritet er blitt glemt er ikke veien lang til stigma, diskriminering og hets. Transrettigheter er ofte en sak som ikke kommer på dagsordenen.

Vil fjerne juridisk kjønn

14. juni i år ble det fremmet et forslag i Stortinget om å innføre et tredje kjønnsalternativ. De store partiene på Stortinget stemte mot dette forslaget, siden de ikke hadde tatt denne diskusjonen innad i partiet. Dette viser tydelig at transpolitikk ikke er prioritert.

Man må anerkjenne at det finnes langt flere kjønn enn de to tradisjonelle og et tredje kjønn X

Et tredje kjønn er et steg i riktig retning om det langsiktige målet er å fjerne juridisk kjønn slik det praktiseres i dag. Man må anerkjenne at det finnes langt flere kjønn enn de to tradisjonelle (gutt og jente) og et tredje kjønn X.

Det er mer naturlig å se på kjønn som et spekter fra gutt til jente som noen definerer seg i, og som noen ikke definerer seg i. Det finnes så utrolig mange måter å definere seg kjønnsmessig.

Identitet er viktigst

Det viktigste er ikke kjønnsorganet ditt, men identiteten din. En langt viktigere prioritet er at alle får være seg selv enn å opprettholde et diskriminerende system som kun har administrative begrunnelser.

Det var en tid «rase» var en sentral del av passet ditt. Dette ble også argumentert for med at det ble mer oversiktlig å organisere mennesker på den måten.

Det er nok få i dag som vil argumentere for å skrive rase inn i passet til folk. Hvorfor i all verden skal vi da kategorisere mennesker etter et system som er enda mer utdatert enn en Nokia 3310?


Etter terroren i Orlando fikk vi inn mange innlegg om seksualitet. Du kan lese noen av reaksjonene her:


Seksualitet — vi orienterer oss i jungelen!

Hva betyr det egentlig at det står + bak LHBT? Og visste du at det finnes over 80 kategorier du kan plassere seksualiteten din i? Demiseksuelle Mia Kristine Martinussen (17), lege Mina Adampour og Eirik Rise, leder i Skeiv Ungdom, diskuterer.

Hør den med ett klikk her:

Slik blir du abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykkher

Les mer om

  1. Seksualitet
  2. LHBT
  3. Transseksuell