SiD

En klimadebatt uten forbruksdebatt er en hyklerdebatt

  • Grønn Ungdom
  • Talsperson
Landet vårt styres av en gjeng som lar motsetningene mellom forbruksvekst og kloderedning blekne i glansen fra den materielle gevinsten en selv og velgerskaren skal oppnå i morgen, neste år og neste tiår, skriver Anna Serafima S. Kvam (19).

Hva er viktig for deg? Utsikten til å kunne bruke mer av inntekten din på bil nummer to, eller at kloden skal kunne forsyne en voksende befolkning med mat også om ti år?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Muligheten til å pusse opp hytta enda en gang, eller at du fortsatt skal kunne ta en skitur på påskefjellet i 2035?

Å kunne kjøpe så billige klær at de kan erstattes med nye om noen måneder, eller at jorden faktisk kan forsyne oss med ressurser til å lage klær også til barnebarna våre?

Ikke oppkonstruerte motsetninger

Den dårlige nyheten er at dette ikke er oppkonstruerte motsetninger. Det er faktisk slik at forbruksnivået vårt i Norge ikke er forenlig med å bekjempe verdens fattigdom eller begrense global oppvarming.

afp000873270.jpg

Dette er overveldende å ta innover seg. Men, heldigvis, den gode nyheten er at det ikke er noe motsetningsforhold mellom forbruksreduksjon og det å bli lykkeligere.Ingen forskning påviser at den norske befolkning er blitt gladere i takt med at forbruksnivået vårt økt voldsomt siden 80-tallet.

Et løfte om mer, mer, mer

Likevel vil ikke politikerne våre, voksengenerasjonen som har fosset frem på en forbruksbølge de siste tiårene, ta disse spørsmålene på alvor.

Dette kom ikke minst tydelig frem da finansminister Siv Jensen denne uken uttrykte tvil om at klimaendringene er menneskeskapte i et intervju med Aftenposten.

Landet vårt styres av en gjeng som lar motsetningene mellom forbruksvekst og kloderedning blekne i glansen fra den materielle gevinsten en selv og velgerskaren skal oppnå i morgen, neste år og neste tiår.

Politikerne blindes av en blind tro på veksttvang i økonomien mens fremtidsutsiktene begrenser seg til neste valgdato.

Det verste er kanskje at denne tankegangen blir påført velgerne, den norske befolkning, når politikerne gjennomgående legger til grunn at det er et løfte om stadig mer, mer, mer som dytter oss i retning valgurnene.

Skyr forbruksdebatt som pesten

Det er pinlig at forbrukskritikere latterliggjøres ved å bli karakterisert som fortidsromantikere som ønsker seg tilbake til en svunnen tid.

Slik som for eksempel Miljøpartiet De Grønne-politiker Rasmus Hansson ble under forrige valgkamp.

Det er pinlig fordi det er så enkelt å skjønne at forbruksreduksjon ikke handler om å gjøre hverdagen til folk flest vanskeligere, kjipere eller kjedeligere.

Det burde strengt tatt ikke være en overraskelse at det finnes smartere og enklere måter å redusere forbruk på enn å dusje i mørket, rasjonere på varmtvann og slutte å se på TV.

Disse løsningene blir imidlertid ikke folk interessert i og oppmerksomme på, all den tid politikerne skyr forbruksdebatten som pesten.

Nå er det på tide å ta innover seg at en klimadebatt uten forbruksdebatt er en hyklerdebatt.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).

Les også

  1. Lien og Sundtoft: Ingen tvil om at klimaendringene er menneskeskapt

  2. Siv Jensens trass overskygger klimafremskritt i Frp

  3. Siv Jensens klimatvil går verden rundt

Anna Serafima S. Kvam (19)