SiD

Til voksne som snakker om kropp: Skift tema!

  • Berge Bæra Øverland
    Berge Bæra Øverland
    14 år
Vi lytter til dere, selv om vi kanskje ikke vil innrømme det, skriver Berge Bæra Øverland (14).

Det er sikkert ikke vondt ment, men sånt snakk påvirker oss unge.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Visste du at foreldre og andre voksne er noen av dem som påvirker oss ungdom mest? Så til deg som snakker dumt om din egen og andres helse og kropp, skift tema!

Det er sikkert ikke vondt ment, men sånn snakk påvirker oss unge. Undersøkelser viser at én av tre voksne snakker negativt om mat, slanking og kropp mens barn hører på. Sånt snakk kan skape helseskader og spiseforstyrrelser.

Vi lytter

For dere voksne er de som påvirker oss mest, vi lytter til dere. Selv om vi kanskje ikke vil innrømme det. Så vær bevisst på hvordan du snakker om mat og kropp når du er rundt andre mennesker – spesielt oss barn og unge.

Berge Bæra Øverland (14), med i prosjektet «Operasjon Selvfølelse» i regi av ROS-Rådgivning om spiseforstyrrelser.

Men all snakk om kropp er ikke dumt. Det kan også bli snudd til den gode siden! Snakk heller om hvor bra kropp er, og alt den kan gjøre. Fokuser på matglede istedenfor hva som er sunt og usunt.

Finnes viktigere ting

Snakk om andre ting som er viktigere enn kropp, slik som for eksempel indre egenskaper eller verdier. Det er mye bedre å få et kompliment på verdier enn utseende!

Og til deg som også er ung, bli med du også! Bli bevisst på hvordan du snakker om deg selv foran andre. Sammen kan vi gjøre en forskjell!

Skift tema!


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les også

  1. Skrivekonkurranse for unge: Lag en tale til besteforeldregenerasjonen!

Les mer om

  1. Kropp
  2. Slanking