SiD

Min pappa valgte å dø. Nå vil jeg at flere menn skal snakke om tankene sine. | Thea G. Østensen

  • Thea Gjønnes Østensen (19)
Vi som er så opptatt av likestilling, burde også klare å få gjennom litt likestilling når det gjelder psykisk helse. Så pass kan vi, skriver Thea Gjønnes Østensen (19).

Si ;D-innlegg: Menn må tørre å si ifra på samme måte som kvinner allerede gjør.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Å kontakte politiet for å etterlyse sin egen pappa er noe jeg aldri trodde jeg kom til å oppleve. Likevel ble det en brå sannhet den 27. oktober 2015.

Dagen etter våknet jeg til prest på døren med budskapet om at pappa var død. Jeg kom aldri til å se pappa igjen, og ingenting kunne endre det.

Etter noen dager fikk vi vite at det var selvforskyldt død, et såkalt selvmord.

Min egen pappa? Har han valgt å dø i stedet for å leve? Hvorfor?

Det er et spørsmål jeg stilte for ett år siden, som jeg stiller nå, og som jeg kommer til å stille i alle årene fremover.

Må snakke om det

Ikke bare er det tøft å miste faren sin i ung alder, men det å vite at han selv har valgt det, og ikke å vite hvorfor, gjør situasjonen enda vanskeligere.

Dessverre er det altfor mange som opplever akkurat det samme som meg og min familie. Mister en sønn, pappa, onkel, bestefar eller kompis.

Hvis man ser på selvmordsstatistikken i Norge, får man raskt se at menn utgjør en stor del. Selvmordsstatistikken hos menn er nemlig tre ganger så høy som den er hos kvinner.

Hver uke tar omtrent syv menn/gutter livet sitt, og dette er bare i Norge. Det er mye som kan føre til selvmord, men i de aller fleste tilfeller er psykisk helse sterkt innblandet.

Det trenger ikke nødvendigvis være snakk om en alvorlig psykisk lidelse, men det er nesten alltid en sammensetning av flere årsaker. Og uavhengig av årsakene er det å snakke en god start på veien vekk fra selvmordstankene.

For å gi et tydelig bilde på hvor stort selvmordsomfanget er, har jeg noen eksempler. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) dør et menneske i selvmord hvert 40. sekund. Det er flere som dør i selvmord, enn i krig, vold og kriminalitet tilsammen.

Hvorfor velger så mange å ta sitt eget liv? Det er selvfølgelig individuelt og av ulike årsaker, men én ting er som nevnt fellesnevner i mange tilfeller – psykisk helse.

Må si ifra slik kvinner gjør

Psykisk helse har gått fra å være et veldig tabubelagt tema til å være noe som dukker opp i mediene stadig vekk. TV-serier om psykisk helse blant unge har vært på flere ganger i stua hos oss de siste årene.

Det som er rart, er at i nesten alle disse sakene, så er det jenter det er snakk om. Jenter som står frem og forteller om hvordan det er å være ung i dag. Kvinner som forteller om sin psykiske lidelse gjennom en dokumentar.

Hvor blir det av guttene? Og hva hadde skjedd dersom menn og kvinner hadde like lav terskel for å snakke om disse tingene?

Les også

Artisten Lene Marlin: «Jeg kan like godt si det høyt. Jeg prøvde å ta mitt eget liv.»

Det tar tid å endre et samfunn og forventninger, men ett sted må man starte. Spør kompisen din hvordan han har det, fortell mamma at du har hatt en dårlig dag og for guds skyld – ikke spill tøff bare fordi du føler det er det du må.

Spør kompisen din hvordan han har det, fortell mamma at du har hatt en dårlig dag

Jeg tror alle har godt av å kunne få utløp for følelser, både negative og positive, en gang iblant. Det som mangler, er at menn skal tørre å si ifra på samme måte som kvinner allerede gjør.

Har samme tanker

Hele tiden dukker det opp saker om selvmord i nyhetene. Alt fra diverse politidistrikt som legger ut på Twitter om en ny frontkollisjon, til familie som står frem om hvordan det er å være etterlatt etter selvmord.

Nylig leste jeg om en familie som mistet sønnen sin. De visste heller ikke at han slet, eller at han hadde så dårlige tanker i hodet at han valgte å ta sitt eget liv. Hva hadde skjedd om han hadde delt disse tankene?

Hva hadde skjedd om menn og gutter også kunne dele tankene sine?

Spørsmålet mitt er egentlig bare det. Hva hadde skjedd om menn og gutter også kunne dele tankene sine? Hvis de klarte å snakke sammen sånn som vi jenter gjør, deler følelser og får trøst når det trengs?

Forventningen til gutter er at de skal tåle litt og ikke være svake, men dette betyr jo ikke at gutter ikke har de samme tankene som jenter har. Det skumle er hvor de tankene blir av når de ikke får snakket om det, og det er her vi trenger en endring – både for å få ned selvmordsstatistikken og for å gjøre det lettere for alle som sliter, uavhengig av kjønn.

Vi som er så opptatt av likestilling, burde også klare å få gjennom litt likestilling når det gjelder psykisk helse. Så pass kan vi.

Østensens nærmeste familie har godkjent at innlegget står på trykk.


Hvis du har tanker om å prøve å ta livet av deg, bør du snarest mulig ta kontakt med personer som er parate til å hjelpe deg.

Det finnes mange telefontjenester hvor du kan få råd, veiledning og noen å snakke med. For eksempel Mental Helses Hjelpetelefon (116 123) og Kirkens SOS (22 40 00 40), som begge har åpent hele døgnet.


Mer om tematikken? Vi anbefaler

Les også

  1. Sverre (14) så frisk ut. Selvmordet kom som et sjokk.

  2. Artisten Lene Marlin: «Jeg kan like godt si det høyt. Jeg prøvde å ta mitt eget liv.»

  3. Camillas samboer valgte å ta sitt eget liv: «Jeg tror han ble rammet av en bunnløs, svart tomhet»

  4. Oddvar Vigsnes skriv: Ingen nederlag er verdt å ta sitt eige liv for. Eg skulle berre ønske at nokon hadde fortalt meg det.


Podkast: «Jeg må være perfekt»

Er du en av dem som tenker at du ikke kan slappe av før du er perfekt? Det er du ikke alene om.

Psykolog Aksel Inge Sinding gir deg råd til hvordan du kan kvitte deg med denne tankegangen.

Episoden er første episode i miniserien vår om negative leveregler vi pålegger oss selv.

  • Hør gratis med ett klikk her:

Les mer om

  1. Selvmord
  2. Psykisk helse